Министър Цоков: Инвестират се 900 000 лева в изнесена база за STEM обучение в Югозападна България
Секция: Наука
13 Юни 2024 19:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цоков: Инвестират се 900 000 лева в изнесена база за STEM обучение в Югозападна България

/КРОСС/ Инвестират се 900 000 лева за изграждане и оборудване на изнесена база за обучение към Регионалния STEM център за Югозападна България. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който посети бъдещата изнесена база в център Бачиново към Югозападния университет „Неофит Рилски".

Там се предвижда да се провеждат обучения на ученици и учители от цяла Западна България в пет STEM направления - математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии и природни науки.

Ректорът на ЮЗУ Николай Марин представи пред министъра дейставащите STEM кабинети в университета и го запозна с плановете за развитие на този тип обучение. Той увери, че университетът ще използва своите традиции и опит в областта на STEM, за се утвърди като лидер в региона.

Изнесената база в Бачиново ще е една от трите в страната, които ще бъдат изградени към трите регионални STEM центъра. Тя ще разполага с леглова база. Има възможност в нея да се обучават до 60 учители и ученици едновременно. Очаква се тя да бъде обзаведена и оборудвана напълно до края на годината.

Миналия месец беше подписан договорът за учредяване на право на строеж и на Националния STEM център на територията на София Тех Парк, като инвестицията е на стойност 28 млн. лева. В началото на март стартира и изграждането на STEM кабинети във всички над 2 200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН