Световен ден на доброволния кръводарител
Секция: СВЯТ
14 Юни 2024 06:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на доброволния кръводарител

/КРОСС/ На 14-и юни се чества Световният ден на доброволния кръводарител. На тази дата е роден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил системата на кръвните групи „А-В-0" в началото на 20 век.

За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от Световната здравна организация като денят, на който всяка година да се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител ще бъде отбелязан с акция за кръводаряване във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение. Денят се отбелязва на 14 юни.

Всеки желаещ ще може да дари кръв в рамките на деня от 8:00 ч. до 16:00 ч. в Центъра по трансфузионна хематология във ВМА.

Около 7000 души годишно са кръводарителите в Центъра, като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от военните формирования. Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА.

През януари в кампанията „Бъди един от нас: Дари кръв - спаси живот!" се включиха ученици, навършили 18 години. В кръводарителски акции, организирани от ВМА, се включват спортисти, артисти, служители на църквата и др.

Началото на инициативата започна през август 2023 г. Всеки човек, между 18 и 65-годишна възраст, с тегло над 50 кг. и липса на противопоказания, може да дарява кръв. Мъжете могат да даряват кръв до пет пъти в рамките на една календарна година, а жените - до четири. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне два месеца, припомнят от ВМА.