Финансист: Ако се стигне до създаване на редовно правителство, трябва да има ясно разписано споразумение, в което да бъдат зададени политиките
Секция: ИКОНОМИКА
15 Юни 2024 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансист: Ако се стигне до създаване на редовно правителство, трябва да има ясно разписано споразумение, в което да бъдат зададени политиките

/КРОСС/ Редно е в бюджета на държавата да бъдат заделени буфери, които да покриват щети от непредвидени събития, като например бурите и градушките. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз финансистът Любомир Каримански по повод нанесените поражения от разразилите се природни стихии в страната в последните дни.

Климатичните промени водят до все повече негативни последици за селското стопанство, затова трябва да има буфери в бюджета, както и налични средства в общините. Това може да стане с децентрализация на общините, за да могат общините да разполагат както със собствени средства, така и буфери. Тази децентрализация не се случва, защото е много по-удобно централният бюджет да разполага с всички средства и да се ползва като лост от страна на управляващите, заяви Каримански.

Редно е да бъдем малко по-отговорни из домакинства, за заделим средства за застраховане на имотите. Трябва да се направи и регистър за това какво покриват застрахователите, за да може правителството да влезе в социалните си функции и да покрие щетите, които не се покриват от застрахователите, посочи финансистът.

По думите, ако се стигне до създаване на редовно правителство, трябва да има ясно разписано споразумение, в което да бъдат зададени политиките. Трябва да се знае, че всеки министър отговаря за определения набор от мерки, записани в споразумението, каза още Любомир Каримански.

Нова Нюз, „Денят на живо"