Любомир Кючуков: Решенията в ЕС вече ще се взимат по-трудно
Секция: Анализи
16 Юни 2024 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Кючуков: Решенията в ЕС вече ще се взимат по-трудно

/КРОСС/ Няма място за притеснение от резултата от европейските избори. Това каза бившият вицепремиер Меглена Плугчиева в предаването „Говори сега" по БНТ.

Представянето на резултата на ЕНП като победа и заявката, че нищо няма да се промени е погрешна интерпретация. „Тя доказва, че не са си направили извод от грешките, натрупани през този период, които се отразиха на цяла Европа като загуба на икономическа стабилност, липса на иновации, милитаризиране на ЕС, Зелената сделка, миграционната политика.

Бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков заяви, че след евроизборите Европа одеснява. „Център-дясното - ЕНП, се премести по-надясно и вече говори за сътрудничество с крайната десница, което доскоро изглеждаше невъзможно. това не е изненада, а е резултат от дълбоки процеси. На практика геополитиката изтри идеологията на тези избори. Борбата не беше между лявото и дясното, а между геополитическото и националното. Център-лявото и център-дясното през призмата на геополитическо-национално стоят на една и съща позиция. Тези избори като че ли ще се отразят много повече на национално ниво в редица държави, отколкото в Европейския съюз като цяло", обясни Кючуков.

Според него в решенията в ЕС вече ще се взимат по-трудно.

Взаимодействието между десни и крайнодесни вече е факт на ниво национални държави и дори на местно ниво. Примери той даде с Германия и Финландия. „Цялата кампания на Урсула Фон Дер Лайен премина под мотото на това да се докаже, че крайната десница вече не е толкова страшна. На преден план излиза Джорджа Мелони. В европейски план това сътрудничество ще се използва като инструмент при преговорите с левицата и либералите, за да получи тяхното съгласие и отстъпки", заяви Кючуков.

Основният ресурс на крайната десница се оказва по-скоро евробезкритичността, а не евроскептицизма.

БНТ, „Говори сега"