Георги Стефанов: Зелената сделка във вида, в който съществува, ще търпи актуализации
Секция: ИКОНОМИКА
16 Юни 2024 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Стефанов: Зелената сделка във вида, в който съществува, ще търпи актуализации

/КРОСС/ Зелената сделка не е провал. Европа е силно зависима от вноса на изкопаеми фосилни горива и не може да си позволи да развива конкурентна икономика на глобално ниво и да се състезава със САЩ и Китай, ако продължаваме тази своя зависимост. Това каза Георги Стефанов от „Зелено движение" в предаването „Говори сега" по БНТ.

Зелена сделка във вида, в който съществува, ще търпи актуализации, заяви той. „Тази Зелена сделка, за която европейското зелено семейство работеше и искаше, трябваше да бъде базирана повече на иновации, на зелени аспекти и на природосъобразни решения, които в крайна сметка водят до простата логика, че екологичното е икономично", заяви Стефанов.

Автомобилният сектор в Германия изостава от иновациите в технологичния сектор спрямо САЩ и Китай. Секторът на електромобили се развива изключително бързо, а с това цените падат. „Въпросът е дали Европа ще съумее цялостно да защити този голям сектор и да влезем в този сегмент на пазара или след 10 години всички ще си купуваме електрически автомобили от Китай. Това би било пагубно за цели сектори и индустрии в Европа", каза Георги Стефанов.

480 000 души умират годишно в Европа. „Цената на промените в климата и цената за здравето, когато я съпоставим с другите фактори, става ясно, че бъдещето е само в тази посока и няма алтернатива", допълни той.

БНТ, „Говори сега"