Mercedes продава E-Class с миниатюрен 1,5-литров двигател в Турция, но на колосална цена
Секция: Автомобили
16 Юни 2024 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Mercedes продава E-Class с миниатюрен 1,5-литров двигател в Турция, но на колосална цена

/КРОСС/ Купуването на кола в някои страни е почти невъзможно поради безобразните данъци. Турция е едно от тях, принуждавайки някои марки да поставят малки двигатели в по-големите си модели, за да се вместят в по-ниски данъчни групи.

Ето защо Mercedes продава новата E-класа с 1,5-литров двигател. Премиум седанът започва от еквивалента на $63 400.

Това обаче е преди някои нелепи данъци. Специалният данък върху потреблението (ÖTV) за нови автомобили с двигател, по-малък от 1,6 литра работен обем, започва от 45% от стойността на автомобила, стига цената да не надвишава абсурдно ниските $5600. Данъчната ставка нараства постепенно в зависимост от базовата цена на автомобила, достигайки 80% за автомобили, които струват над $8500. Тъй като повечето коли попадат в последната категория, почти всички купувачи трябва да отделят допълнителни 80% от цената, която производителят иска.

Следователно Е-класа със малолитражката 1,5 литра и включен ÖTV струва приблизително $114 000. След това добавяте ДДС от 20% и математиката показва малко над $136 000. С включени такси за регистрация, Mercedes E180 в крайна сметка струва приблизително $137 000! Това е абсурдна сума за E-Class със 170 к.с.

Както можете да се досетите, Mercedes не е единственият производител, който прибягва до даунсайзинг. BMW Серия 5, продавана в Турция като 520i, всъщност не е с 2,0-литров двигател като глобалния модел, а с 1,6-литров, за да избегне попадането в още по-висока данъчна група.

И тук говорим за автомобили с двигатели до 1,6 литра. А ÖTV може да достигне до 220% от началната цена на автомобила, ако двигателят е по-голям от 2,0 литра. Добавяте ДДС върху това...