Учени откриха папирус, който разказва за детството на Исус
Секция: Наука
16 Юни 2024 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха папирус, който разказва за детството на Исус

/КРОСС/ Учени в Германия направиха откритие, което развълнува света. Става дума за новооткрит фрагмент от папирус. Според изследователите забелязали фрагмента, който принадлежи към най-ранното известно копие на Евангелие от Тома, което отваря нов поглед към ранните години на християнството.

Учените откриват ценният папирус съвсем случайно, той е лежал от десетилетия в Хамбургската университетска библиотека. В един летен следобед обаче привлича вниманието на двамата учени. Съществуват разкази, като например апокрифното Евангелие от Тома, в което се съдържат чудотворните действия на младия Исус в детството, като тези разкази не се приемат за канон. Сега обаче един новооткрит фрагмент от папирус предлага още по-стара версия на този текст.

Историята със скрити папирус започва в един летен ден в Хамбург.

"Всъщност намерихме този фрагмент от папирус онлайн. Библиотеката на Хамбургския университет е дигитализирала всички негови документи и ни ги е предоставила онлайн. С колегата ми Ночи Маседо бяхме в кабинета ми един летен следобед преди 2 години. Работехме върху различни фрагменти, разглеждахме различни снимки и търсехме интересни парчета. Все още има всички тези необработени документи. И изведнъж видяхме този малък фрагмент, който беше пропуснат, защото беше много малък, а и шрифтът беше много нечетлив. Приличаше на писмо или на списък за пазаруване", споделя д-р Лахос Беркес, експерт от униерситета "Хумболт" в Берлин.

В крайна сметка вниманието им е привлечено от думата „Исус". "Това би могло да означава, че това е лична кореспонденция, не е изключено да се спомене Исус. Но въпреки това видяхме думата, а след това се вгледахме по-внимателно и видяхме още няколко необичайни думи, което не би било типично за лично писмо. И след това въведохме тези думи в базата данни, в която са запазени почти всички текстове от древногръцката литература", обясни ученият.

И така учените установяват, че са попаднали на фрагмент от най-ранното оцеляло копие на Евангелие от Тома, което разказва за чудеса на Исус още от детските му години. ВЪлнението на учените е голямо, защото досега най-ранният известен пример за този текст принадлежеше на кодекс от XI в. от н.е., но този нов фрагмент вероятно е бил написан някъде между IV и V в. от н.е. Това очевидно е много по-близо до времето, когато първоначално е било написано Евангелието от Тома - вероятно през II в. сл.н.е.

"Този текст вече е известен, историята в него е известна, но това е най-ранното копие от нея. Нашият папирус съдържа част от една от най-известните истории, а именно как Исус съживява врабчета. Историята е, че той си играе в събота и прави малки врабчета от глина. И тогава идва баща му Йосиф и казва - не ти е позволено да работиш в събота, какво направи? А той казва "Не, нищо не съм направил, те са още живи"... и врабците отлитат, а това е първото му сътворено чудо", разкри той.

Според учения находката е изключително ценна, защото от една страна е най-ранното известно копие, а от друга чрез този текст се получават сведения, как той е се е предавал през годините.

"Този малък фрагмент ни даде напълно нови познания за езика и стила на текста. Ръкописът, който е написан през XI в., е стилистично на много по-прост език и сега можем да разберем, че това е просто изкривяване с течение на времето. Текстът е бил копиран, а много неща са били опростени. Този папирус ни позволява да погледнем на целия този текст по съвсем нов начин, да го разгледаме по съвсем нов начин и бих искал да продължа да работя по този въпрос с моите колеги", казва още д-р Беркес.

Нова телевизия, „Събуди се"