Австралийски филм спечели голямата награда на фестивала на анимационното кино в Анси
Секция: Шоубизнес
16 Юни 2024 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Австралийски филм спечели голямата награда на фестивала на анимационното кино в Анси

/КРОСС/ Австралийската анимационна комедия "Мемоарите на един охлюв", отличаваща се с черен хумор, спечели наградата "Кристал" за най-добър филм на Международния фестивал на анимационния филм в Анси, съобщи АФП. 

Световна премиера на анимацията на Адам Елиът беше в Анси. Фестивалът там е е едно от водещите събития в този сектор. 
"Мемоарите на един охлюв" са заснети в стоп-моушън, подобно на други класики от същия жанр, като "кошмарът преди Коледа" или "Булката труп" на Тим Бъртън.

Филмът е за страстта към охлювите на младо австралийско момиче, което не познава майка си и се оказва разделено от баща си, който е парализиран и умира, и от брат си, който е настанен в друго семейство.

Наградата на журито и наградата на публиката за пълнометражен игрален филм бяха присъдени на френско-белгийско-латвийския филм "Поток" на Гинц Зилбалодис, показан на фестивала в Кан в секцията "Особен поглед". Филмът е за котка на залятата от вода планета Земя.

Софи Роз спечели както "Кристал", така и наградата на публиката за телевизионен филм с късометражния "Китара на морето".

Почетната награда на фестивала в Анси беше присъдена на режисьора на култови филми като "Бразилия" и "Страх и омраза в Лас Вегас" Тери Гилиъм. Гилиъм е създател и на анимации с характерен стил за филмите на комедийната трупа "Монти Пайтън".

Фестивалът отчете рекордна посещаемост - 17 400 зрители от 103 държави за една седмица.

Миналата година наградата за най-добър филм на фестивала в Анси спечели фреската анимация "Линда иска пиле!".