Най-големият фестивал на шоколада се провежда в Букурещ
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Юни 2024 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-големият фестивал на шоколада се провежда в Букурещ

/КРОСС/ Най-големият фестивал на шоколада се провежда в Букурещ. Третото издание на сладкото събитие под надслов "Chocolate Saga" обединява 30 производители на шоколад от Румъния, 5 международни производители от Полша, Молдова и България и над 30 компании от сродни сфери. То се провежда в концертната и конферентна зала "Сала Палатулуй" в румънската столица, където точно преди година актьорът Джон Малкович дирижира концерт на Румънския младежки оркестър по време на снимките на филма "Жълтата вратовръзка".

Сладолед с вкус на препечен хляб, бонбони от облепиха, шоколад с магданоз, трюфели с хрян, пралини от цвекло или такива с анасон или бира, шоколадови статуетки "Оскар" са само част от изненадите тази година.

Шоколадовите близалки са по 10 леи (4 лв), шоколадовите дражета с ядки струват между 25 и 35 леи (10-14 лв.), има и шоколадови фигурки за 49 леи (19,6 лв.). Шоколадите с персонализирани послания са 15 леи (6 лв.), подаръчните кутии с бонбони варират от 35 до 197 леи (14-78 лв.).

"Румъния произвежда 5000 тона шоколад годишно на стойност около 50 милиона евро. Шоколадът, който консумира страната на година, възлиза на 600 милиона евро. Румъния се нарежда на десето място в Европа по консумация на шоколад. Един румънец изяжда около 4,95 кг на година. И въпреки че шоколадовата ни индустрия е новоразвиваща се, печелим едни от най-престижните международни конкурси за шоколад, а пет от шоколатиерите на фестивала са с международни отличия", споделят за БТА организаторите.

Така срещам Маринел Бежан от Крайова - най-добрият шоколатиер на Румъния и един от 20-те най-добри шоколатиери в света. Титла, която ще защити в Париж догодина. Завършил е икономика, но от 2010 г. е посветил живота си на сладките неща.

"Направихме си свой шоколад в Париж. По наша рецепта. Той е уникален за Източна Европа", разказва неговата помощничка и издава една от тайните - какаовите зърна не се пекат прекомерно.

Дълга опашка от гладни и любопитни посетители се вие и на съседния щанд, където се предлагат пралини, които понижават кръвната захар. Здравословното лакомство съдържа цикория и овесени ядки, но и инулин, естествена съставка от цикория. Доктор прави изследвания на място - преди и след консумация.

Погледите привлича и тортата на шоколатиера Вера Максим. "Направих я за една седмица. По-малките елементи са по-трудни за работа. Нужно е много търпение, за да лепиш листенце по листенце. Използвах предимно шоколад със 70 процента съдържание на какао, защото е по-устойчив. Не исках много да оцветявам тортата. Затова използвах малко млечен шоколад и карамел. Получи се екзотична градина - вдъхновена от лятото и от Япония. Била съм в страната на изгряващото слънце. Мнохо харесвам японското декоративно изкуство", споделя за БТА румънката, която се занимава с шоколад от 15 години и е изкарала курсове във Франция.

Красиво декориран е щандът на Михаела Тома, където има гурме продукти от Латвия, Франция, Великобритания, Испания, Гърция. Повечето са опаковани като произведения на изкуството.

"Хората ги купуват предимно за подаръци. И най-много търсят шоколад", споделя тя.

Срещу нея усмихнато момиче ме приканва да се отбия на щанда им.

"Ние сме магазин, в който ще намерите всичко, от което имате нужда, за да готвите вкъщи. Млечни продукти, сметана, маскарпоне, белгийски шоколад - млечен, черен, бял. Имаме и брашно, и шоколадова украса, декорации от захар. Различни форми за готвене и печене. При нас идват хора, които обичат да готвят у дома, но и имат нужда от малко вдъхновение и малко информация. Аз самата правя чийзкейк с крема сирене, със сметана и използвам една от нашите силиконови форми", обяснява румънката.

Шоколадовият фестивал в Букурещ продължава до неделя вечерта. Входният билет е 20 леи (8 лв.), а деца под 10 години влизат безплатно.

Източник: БТА