Военноморските сили на САЩ заявиха, че са спасили екипажа на гръцки кораб, поразен от хусите в Червено море
Секция: СВЯТ
16 Юни 2024 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Военноморските сили на САЩ заявиха, че са спасили екипажа на гръцки кораб, поразен от хусите в Червено море

/КРОСС/ Централното командване на военноморските сили на САЩ (NAVCENT) заяви днес, че силите му са спасили екипажа на плаващия под либерийски флаг и притежаван от гръцка компания кораб за насипни товари "Тютър", който бе атакуван от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси на 12 юни в Червено море, предаде Ройтерс.

Моряци от ударната група на самолетоносача "Дуайт Д. Айзенхауер" вчера транспортираха екипажа с въздухоплавателно средство, каза централното командване и добави, че един цивилен моряк все още е в неизвестност.

Атаката, която се случи в близост до йеменското пристанище Ходейда, причини сериозно наводнение и повреди в машинното отделение на "Тютър" и му отне способността да маневрира.

Британската организация за търговско мореплаване (UKMTO) вчера съобщи, че екипажът на кораба е бил евакуиран и че изоставеният плавателен съд се носи по течението в Червено море.

Хусите поеха отговорност за нападенията с малки морски съдове и ракети срещу кораба като част от продължаващата им кампания, за която те твърдят, че е в подкрепа на палестинците и че е съсредоточена срещу кораби, насочващи се към Израел, посочва Ройтерс.