Иван Ланджев: Съществува насъбран обществен гняв от много време насам
Секция: Коментари
16 Юни 2024 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Ланджев: Съществува насъбран обществен гняв от много време насам

/КРОСС/ Съществува насъбран обществен гняв от много време насам. Обикновено крайнодесните формации, както и крайнолевите, съществуват, вегетирайки основно върху този насъбран обществен гняв. Има го и те трупат дивиденти чрез него. Това каза поетът и есеист Иван Ланджев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Исторически крайнодесните формации не могат да носят политическа отговорност, заяви той. „Те не могат да управляват. Те обикновено катастрофират. Илюзия е да смятаме, че те могат да са сериозни законотворци. Все пак в Европарламента проевропейското мнозинство се запази", отбеляза Ланджев.

Опасно е, добави той. „Най-фрапантното нещо е, че млади хора гласуват за крайнодесни формации", допълни още той.

Резултатите показват загубено чувство за историчност, смята Ланджев. Човек, който има ясно съзнание за историята, по-трудно ще я повтори. Ще знае, че не се гласува за крайнодесни партии, знае, че примерите не са добри", заяви той.

Според журналиста Мария Касимова-Моасе процесите на търсене на идентичност, които се наблюдават както в Европа, така и в целия свят, не намират политическо изражение. „Хората започнаха сами да търсят някакви нови обединения и хора, които да ги представляват. В тази тотална липса на идентичност и искреност, когато се появи един добре маркетиран продукт, какъвто във Франция е това младо 28-годишно момче Бардела, дава такъв резултат", заяви Мария Касимова-Моасе.

Според нея това е симптом на разочаровано общество.

бТВ, „Тази неделя"