Екологичен автобус използва 9 кг водород за 100 км
Секция: Технологии
16 Юни 2024 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екологичен автобус използва 9 кг водород за 100 км

/КРОСС/ Възможно ли е градският транспорт у нас да се движи не с гориво, а с водород? И знаете ли, че единственото отпадъчно вещество на водородните горивни клетки е вода, която е толкова чиста, че става за пиене?

У нас се провежда инициативата "Български водородни дни", а Станчо Станчев ни показа как изглежда и как се движи водороден автобус. Пътническото превозно средство няма ауспух.

Той има електромотор и се задвижва изцяло от водород. Зарежда се за 10 минути на ден и стига до 400 км пробег. За 100 км харчи 9 кг водород.

„Нашата основна задача е да разбиваме митове. Единият мит е „Водород и бомба". Атомната бомба не е водородна, а тритиева. Водородът е най-лекият елемент - 14 пъти по-лек от въздуха и дори да има някъде теч, водородът просто излита. От 2012 година в Европа вече има 300 автобуса, които се движат, и няма нито един инцидент", обясни професор Дария Владикова.

„Такъв автобус идва за първи път в България", посочи доцент Благой Бурдин.

Инициативата "Български водородни дни" се провежда от 16 до 26 юни в три български града - София, Пазарджик и Стара Загора.

Поредицата от събития е част от европейската кампания за популяризиране на водородната електромобилност в Югоизточна Европа. Тя има за цел да повиши обществената осведоменост за предимствата на водородния електрически транспорт като чиста, ефективна и достъпна форма на транспорт. Организатор на инициативата в България е Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) ''Академик Евгени Будевски" към БАН.

От 18 до 20 юни водородният автобус ще се движи безплатно по тролейбусна линия Номер 9 в София.

На 21 юни автобусът ще  участва във ''Водороден информационен ден'' в Пазарджик, след което ще се отправи за Стара Загора.

На 24 юни в Тракийския университет в Стара Загора ще се проведе ''Образователен водороден ден'' с демонстрации на водородните технологии,  а на 25 юни - "Национален водороден форум", в който участие ще вземат представители на Европейската комисия, "Водород Европа", Съвместно предприятие "Чист водород", водещи международни фирми в областта на водородните технологии, политици, академична общност, местна власт и общественост, отбелязват от БАН

бТВ, „Тази неделя"