Ангел Джамбазки: Българският национализъм винаги е бил етноцентричен
Секция: Коментари
17 Юни 2024 06:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Джамбазки: Българският национализъм винаги е бил етноцентричен

/КРОСС/ Българският национализъм винаги е бил етноцентричен, той не е бил нито създаван, нито финансиран от чужди столици. В днешно време има един сблъсък в българското общество, който е абсолютно вреден: хора, които много искат да служат на някаква чужда столица, се намятат с наметалото на национализма, а от друга страна - хора, които налагат крайнолибералния модел, се опитват да обяснят всички свои несполуки през русофилията. Това каза снощи съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „120 минути" по бТВ.

Той заяви, че е убеден, че интересът на България икономически и политически е да е част от Европейския съюз. „Но задачата на българското общество е да излъчи такива свои представители, без значение дали симпатизират на лявото, на дясното, на центъра, които да представляват интереса на всички в ЕС. Това е нашият интерес - ние да бъдем равни на останалите европейски народи",

Влизането в Европарламента не е самоцел за него, а начин да защитава идеите на ВМРО. „Да бъдеш радикален и да лъжеш избирателите е много опасно в дългосрочен план, защото утре те ще потърсят сметка", заяви бившият евродепутат.

Той заяви, че е имал оферти от други партии за евроизборите. „Има две, които в момента са реализирани. Това ме накара да се замисля за това колко струва последователността в политиката, колко струва личният избор, дали може да се върнеш при тези, които си обикалял и си уверявал, че трябва да гласувам за теб а и след това да се завъртиш да отидеш някъде другаде", добави Джамбазки.

Според него десните организации в Европа не са еднакви. „Има различни политически десни организации в различни държави и не може да бъдат слагани под общ знаменател Льо Пен и фронта във Франция, тази в Германия. Има различни политически формации и те преследват различни цели Всъщност обаче това, което ги събира, ни събира в съюзи макар и не много стабилни. А желанието ни е Европейският съюз да бъде повече Европа на отечествата и по-малко Европа на федерацията. Сега има различен прочит на събитията в Украйна", каза Джамбазки.

Той обясни, че ВМРО сега може да не е на ключова позиция, като преди, но определено не се знае дали това ще е винаги така.