Румяна Бъчварова: С рекордно ниската избирателна активност българското общество каза на политиците, че не ги харесва
Секция: ПОЛИТИКА
17 Юни 2024 06:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румяна Бъчварова: С рекордно ниската избирателна активност българското общество каза на политиците, че не ги харесва

/КРОСС/ С рекордно ниската избирателна активност българското общество каза на политиците, че не ги харесва и не ги иска. Ниската избирателна активност е признак за болест на обществото. Имаме сериозен проблем в демократичната система. Това каза снощи в предаването „120 минути" социологът и бивш посланик на България в Израел Румяна Бъчварова.

По думите й партиите трябва да направят анализ на резултатите от изборите и при едни следващи избори отново да поискат доверие. Но сега трябва много политическа работа и смелост. „Защото това, което виждам в последно време, е липсата на политическа смелост - да се захванеш с работа, която да бъде в обществена полза", добави тя.

ГЕРБ си върна усещането, че е първа политическа сила, но направи много грешки, смята Бъчварова. „Една от тях - атаката срещу политическия опонент или потенциален партньор. В момента те не могат да намерят друг партньор, освен ДПС, от когото като че ли се срамуват, за да ги поканят открито и да направят правителство", каза още Бъчварова.

По думите й заявката за експертен кабинет е нелепа формула. „Имаме избори, след които трябва да се направи политическо правителство. Политическото правителство е коалиционно. В зависимост от визията трябва да се участва на политическо ниво или да се поканят експерти от някакви други сфери, които нямат управленски опит и нямат отношения с партията", коментира Бъчварова.

По думите й под чертата на традиционните партии в България винаги съществува мъртво вълнение, което изкарва на повърхността странни политически субекти.

„Виждаме новата партия „Величие", която заради ниската избирателна активност всъщност се появи на повърхността. Това означава, че в българското общество текат процеси, които не се забелязват. Това е голямата грешка на всички политически партии. Нито „Величие", нито новите партии в ляво, нито новите предложения в дясно, са истински партии. Същината на политическия процес изисква вътрешна партийна демокрация", каза Румяна Бъчварова.