Археолози откриха останки от динозаври в Уелс
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Юни 2024 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха останки от динозаври в Уелс

/КРОСС/ Години наред палеонтолозите са смятали, че динозаврите са обитавали Земята, с изключение на днешен Уелс. Вместо това тази част на Обединеното кралство е известна като страната на драконите, а измисленият червен дракон дори е символ на гордост на уелското знаме. Ново проучване обаче установи, че едно от тези същества може би действително е съществувало в този регион.

Голямо откритие на вкаменелости в Уелс разкрива съществуването на уелски динозаври, които някога са обитавали тропическа низина край морето преди 200 милиона години. В Бари и други близки райони са открити динозавърски отпечатъци, които показват, че тези динозаври са се разхождали из топлите низини. Новите открития, публикувани в Proceedings of the Geologists' Association, дават тласък на други доклади от последното десетилетие, които изследват както наличието, така и разнообразието на видовете динозаври в тази част на праисторическия свят.

Едно от най-големите открития е в Лавернок Пойнт, близо до Кардиф и Пенарт. Скалите в тези райони съдържат тъмно оцветени шисти и варовици - доказателство за древни плитки морета. Районът съдържал и големи количества кости. Някои от тях са от риби, акули и морски влечуги. За няколко от тях обаче беше потвърдено, че са кости на динозаври.

"Костното легло рисува картината на тропически архипелаг, който е бил подложен на чести бури, които са отмивали материал от околността, както от сушата, така и от морето, в приливната зона", каза водещият автор Оуейн Евънс, бивш магистър по палеобиология в Бристолския университет.

"Това означава, че само от един фосилен хоризонт можем да реконструираме сложна екологична система с разнообразен набор от морски влечуги като ихтиозаври, плезиозаври и плакодонти във водата и динозаври на сушата", добави Евънс.

По време на теренната работа в Лавернок изследователският екип откри два важни предмета: фосилизирани останки от остеодерма на плакодонт и гълтачна кост на целакант. Според Крис Дъфин, ръководител на изследователския проект, тези останки обикновено се срещат рядко в Обединеното кралство. Откритията създават нова картина за това какъв тип динозаври са бродили из Великобритания и как може да са изглеждали.

"Обемът на останките от динозаври, открити в Лавернок, е изключително вълнуващ и дава възможност да се изучи сложен и често загадъчен период от тяхната еволюционна история", каза Майкъл Бентън, професор в Училището по науки за Земята в Бристол и друг ръководител на проекта.

"Идентифицирахме останки от голямо животно, подобно на платеозавър, заедно с няколко кости, които вероятно са принадлежали на хищен теропод", твърди Бентън.

Изследователският документ обхваща и значително количество нова информация от микрофосилите, открити на обекта. Те включват зъби на риби, люспи и фрагменти от кости на хиляди различни видове. Откритие от такъв мащаб ще помогне да се открият основните видове, живели в тези плитки морета преди много време.