Милен Керемедчиев за форума в Швейцария: За мен това беше поредната безплодна среща
Секция: Анализи
17 Юни 2024 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милен Керемедчиев за форума в Швейцария: За мен това беше поредната безплодна среща

/КРОСС/ За мен това беше поредната безплодна среща, защото цифрите говорят сами за себе си. Февруари миналата година 141 страни подписаха декларация в ООН, в която искаха изтеглянето на Русия от украинските територии. Сега се събраха 93 страни, от които 13 отказаха да подпишат декларацията, а в последствие Ирак и Йордания си оттеглиха подписите. Това каза в БНТ „Денят започва" бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев за срещата на върха в Швейцария.

Декларацията щеше да бъде подписана от още по-малко страни, ако не беше отпаднал ключовият текст с изречението "руската инвазия в Украйна". Вижда се огромното разделение, което има между държавите в Западния свят и трудното намиране на единно мислене с азиатските държави. Липсата на Китай беше значителен фактор, смята той.

Журналистът Чавдар Стефанов подчерта, че конференцията е свикана по инициатива на Украйна. Това, че Русия не беше поканена показва, че конференцията не беше за мир, а да се изясни позицията на Украйна, смята той.