Проф. Светослав Малинов: Очакванията са днес да бъде даден старт на преговори за правителство
Секция: Анализи
17 Юни 2024 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Светослав Малинов: Очакванията са днес да бъде даден старт на преговори за правителство

/КРОСС/ Очакванията са днес да бъде даден старт на преговори за правителство. От най-голямата политическа партия ГЕРБ обявиха, че покана за участие в разговорите ще получат всички партии. Предложението е за експертен кабинет, но условието е министър-председателят, външният и военен министър да са от ГЕРБ-СДС.

Според мен на поканата със сигурност ще се отзоват бъдещите евентуални партньори - ДПС и ИТН. Нямам идея какво ще направят ПП-ДБ, БСП и "Възраждане". За мен е важно, че те публично заявиха публично позиции - БСП с известно колебание, но ПП-ДБ бяха категорични още в изборната нощ, че няма да участват в правителство, формирано от ГЕРБ, каза в студиото на БНТ "Денят започва" политологът проф. Светослав Малинов. Неговата теза е, че предсрочните парламентарни избори са предизвикани от Делян Пеевски със съдействието на Бойко Борисов, за да се отслаби ПП-ДБ или да се изтласка. И целта е почти достигната, допълни той.

Георги Пирински подчерта, че поканата на ГЕРБ е за разговори не само за правителство, но и за парламента, защото "не по-малко предизвикателно е как ще тръгне самият парламент". Що се отнася до разговорите за правителство, трябва да бъде снета всякаква неяснота от позицията на БСП и тя да е категорично и еднозначно за неучастие в каквото и да е правителство с какъвто и да е мандат, заяви той.