Започват театралните празници „Невена Коканова“ в Ямбол
Секция: КУЛТУРА
17 Юни 2024 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват театралните празници „Невена Коканова“ в Ямбол

/КРОСС/ Тази вечер започват 27-ите Театрални празници „Невена Коканова" в Ямбол.

От 17 до 23 юни на сцената на Ямболския драматичен театър, който също носи името на голямата българска актриса, ще бъдат представени номинирани и награждавани спектакли, както и премиерно заглавие в афиша на домакините.

Театралните празници за първа година ще се състоят в седем дни. С това Драматичният театър „Невена Коканова" отбелязва 75 години от обявяването си за държавен културен институт, съобщи директорът му - режисьорът Дияна Радева.

По думите ѝ тази година театрите са предложили най-добрите заглавия от репертоарите. „Това много ме радва, защото показва, че рейтингът и имиджът на Театралните празници, като изява, е много висок", коментира тя. Участващите театри ще бъдат отличени с плакет по повод 75-ата годишнина на театъра.

Празниците започват тази вечер с „Портретът на Дориан Грей" по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Рачо Стоянов"-Габрово. Спектакълът на режисьора Веселка Кунчева получи три номинации за наградата „Аскеер 2024" - за сценография, костюми и авторска музика.

Театър „Българска армия" пристига с „Басейнът" за втората театрална вечер (18 юни). Комедията на Щефан Фьогел оживява за първи път на българска сцена с постановката на Атанас Атанасов. В актьорския състав е Мимоза Базова, която получи тази година почетен „Аскеер" за цялостно творчество.

„Седемте стола" по Иля Илф и Евгений Петров на Драматичен театър-Ловеч гостува в третата вечер на Театралните празници (19 юни). Драматизацията и режисурата са дело на Дамян Тенев. Спектакълът получи награда „Икар" за 2024 г. за главна мъжка роля на проф. Пенко Господинов.

Сатиричният театър ще представи „Светици и перверзници" на 20 юни. Спектакълът на режисьора Николай Младенов получи две номинации на тазгодишните награди „Икар" за поддържаща женска роля - на Албена Павлова и на Ана Вълчанова.

„Любов в сеното" ще гледа публиката на ямболска сцена на 21 юни. Спектакълът е авторски на режисьора Теди Москов. Пиесата е провокирана от актьорското изпълнение на Моника Вити в италианския игрален филм „Танго на ревността".

В постановката играе трупата на Драматично-кукления театър „Иван Димов"-Хасково. Младежкият театър „Николай Бинев" ще гостува с „Опасни връзки" на 22 юни. Със спектакъла Свила Величкова получи тази годна номинация за „Аскеер" за костюмография. Режисьор на постановката е Станка Калчева.

„Милионерът" на режисьора Богдан Петканин и домакините от Драматичен театър „Невена Коканова" ще закрие Театралните празници на 23 юни. В комедията участват Тончо Токмакчиев и всички актьори от трупата на театъра. Спектакълът по Йордан Йовков не е поставян на ямболска сцена от 30 години насам, подчерта директорът на театъра.

Празниците „Невена Коканова" ще бъдат съпътствани от изложба на стари сценични костюми и перуки отпреди 60-70 години. Публиката ще бъде посрещана с книги за подарък и изпълнения на възпитаниците на Школата по пиано с ръководител Виолета Величкова към Общинския детски комплекс.

Театралните празници в Ямбол водят началото си от 1962 г. Първоначално се казват „Ямболска пролет". Прекъсвани са през годините и възстановени през 1984 г. Носят името на Невена Коканова от 2004 г., а Ямболският театър получава името на любимата на поколения българска актриса през 2001 г. с указ на президента.

Невена Коканова „прохожда" на сцената на Ямболския театър през 1956 г. Тя прави първите си стъпки в театъра с ролите на Шекспировата Жулиета и на Фениса в „Хитроумната влюбена" от Лопе де Вега. В Ямбол тя получава и първата си покана за участие в киното от режисьора Янко Янков за филма „Години за любов".