Читаслоу и яваш-яваш - на кулинарен туризъм в Турция
Секция: Туризъм
17 Юни 2024 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Читаслоу и яваш-яваш - на кулинарен туризъм в Турция

/КРОСС/ Свикнали сме да свързваме летните почивки на море в Турция с големите затворени ол-инклузив комплекси. Те, разбира се, ще продължават да се радват на широка популярност, особено с удобствата за семейства с деца по отношение на храната и анимацията. Но вече има петзвездни хотели, които са преосмислили концепцията си и от ол-инклузив се насочват към по-бутиково предложение на закуска и вечеря например.

В момента сме свидетели на модерна революция в разбирането за туризъм изобщо, което се появява като тенденции и движения като Слоу фууд от години, но в Турция намери мащабност като цялостна държавна стратегия.

Уморени от глобализацията, богатите хора на XXI век, без да се лишават от комфорта на цивилизацията, биха желали да бъдат приласкани в идиличния уют на миналото и да се наслаждават на така ценената днес истинска храна. Всичко това с необятните плажове и райони с разнообразни традиции и култури може и предлага Турция. В момента държавата вече реализира добре обмислена стратегия, която я превръща във водеща световна туристическа дестинация. Тя е дългосрочна и цели, освен привличането на туристи, и съхраняването на самобитността на регионите, запазването на традициите, обичаите, локалните земеделски култури, ангажирането на населението и в най-малките градчета и селца.

В последните години в Турция се извършват колосални по своя брой и бюджети археологически разкопки, които ще разкрият пред любителите на културния туризъм антични градове и древни цивилизации.

Термалните извори, изкусителните плажове, прекрасният климат с ниска влажност и високо съдържание на кислород правят района на Чешме в Егейска Турция търсена Спа-дестинация.

За дейните има изградени вело маршрути, възможности за сърф, елегантни голф клубове.

За ценителите на автентичната храна има изградени концептуални Път на маслините, Път на виното. Ресторантите със звезда Мишлен и домашно приготвената храна в малките ресторантчета с отгледани от местни производители продукти са примамливи за любителите на гурме преживяванията.

В своята туристическа програма Турция залага на думата устойчивост (Sustainable). Тя стана първата държава, която развива тази програма на правителствено ниво в подписано сътрудничество с Глобалния съвет за устойчив туризъм (Global Sustainable Tourism Council (GSTC), който сертифицира хотели и др. по отношение на минимален вреден отпечатък върху околната среда и културните общности.

В този контекст Турция вече вписва все повече градчета в международното движение Читаслоу. Cittaslow е съчетание от италианската дума град и английската бавен. Виждащи заплахата в глобализиращия се свят в края на миналия век за малките общности, за съхранението на традициите и спокойния естествен начин на живот, три италиански градчета в Тоскана се обединяват и от 1999 г. започват да канят и други да се присъединят към тях. Въвеждат се критерии, на които трябва да отговарят, сред които екологични - да има ограничаване на движението на автомобили в центъра, възможност за придвижване с велосипеди, да се ползва енергия от възобновяеми източници, ограничаване на употребата на нерециклируеми продукти; социални - населението да е под 50 хиляди души, хората да имат достъп до властта, улеснено придвижване на хората с увреждания, младите да участват в локалните традиционни бизнеси и производства; културни - да се съхраняват занаяти и да се отглеждат традиционни култури.

През 2009 г. разположеният на юг от Измир Сеферихисар става първият град в Турция, част от движението, чийто символ е охлювът.

В града лампите са захранвани от соларни панели, покупките се слагат в мрежи за многократна употреба, вместо найлонови торбички.

Традиционно отглежданата култура за района е мандарината сорт сатсума, в чиято чест се прави фестивал през зимата.

Безспорно най-чаровното местенце в района на Сеферихисар са крепостните стени на Съаджък.

Sığacık на турски означава плитичък, в чиито малки улички всяка неделя местните продават автентична домашно приготвена храна - долми завити в цветовете на тикви, баклави, десетки видове маслини и какво ли не още.

До крепостта е яхтеното пристанище, от където може да вземете лодка да ви разходи по красотите на 49-километровото сеферихисарско крайбрежие. Или пък да хапнете прясно уловен див лаврак в ресторантчето, ако рибарите са имали късмет за деня.

На 5 км от Сеферихисар са археологическите разкопки на античния град Теос, един от 12-те йонийски града.

Днес вече 25 турски града са част от движението Читаслоу, в което влизат над 30 държави с над 300 градчета. България не е вписана сред тях.

Въпреки че движението Читаслоу е създадено за малки градове, то има и раздел за насърчаване на метрополии, които следват определени критерии. Такава в Турция става Измир, защото покрива идеята за храна за всички - натурална храна, фермерски пазари.

Но също и важния обществен критерий като добро управление, достъп до което имат гражданите. Също мобилност - възможност за придвижване с велосипед. Един кмет визионер на Измир преди години, Ахмед Прищина, освен че прави града център на панаири и конгреси, край морето отделя дълга зелена ивица - Кордон, на чиито полянки днес вечер се събират младежи.

По протежението му са разположени многобройните ресторантчета с прясна морска храна, сред които най-популярен е Дениз (Deniz - море). Сред традиционните измирски храни е местната баничка бойоз, която се прави само с масло и трябва да се яде топла, бомба - курабия, пълна с шоколад, а сусаменият геврек, който навсякъде носи названието симид, тук единствено се нарича геврек.

Не само Сеферихисар, цялата околност на Измир се развива в духа на концепцията на бавните градове. Районът е само на час от София с чартърните полети на Emerald travel, които предлагат разнообразни варианти за почивки и екскурзии.

Урла е дестинацията за любителите на гурме пътешествията, една от спирките на вкуса в областта Измир. Тя е част от Пътя на виното и се слави с лозята си. В местните винарни може да се правят винени дегустации. Ресторантчетата залагат на модерния тренд „от фермата на масата" и по блюдата им ще разберете, че в района се отглеждат много зелени подправки, а гордостта им и символ е артишокът (enginar на турски).

Урла е задължителна точка на Пътя на маслините, защото тук е открита и реставрирана за посетители най-старата маслобойна за зехтин в Анадола.

Тя се е намирала в античния град Клазомене или както турците го наричат Клазоменай (Klazomenai), прочут в античността производител и износител на саркофази.

Друга гордост на района е уникалната маслина хурма, която расте само на Урленския полуостров. Тя ферментира директно на дървото и е единствената маслина, която може да се бере и директно яде, което става през зимата.

В самото градче Урла цари артистична атмосфера и в малките винарни могат да се опитат от местните вина. В етнографския музей, наречен Архив, наред със стаята с чеиза, интересна е кухнята (mutvag), която напомня нашия бит с ниските трикраки столчета. Ако минете през града, на всяка цена опитайте от истинския сладолед на Дондурла (игра на думи от турската дума за сладолед dondurma и името на града). Невероятен е този с бадеми и смокини. На пазара в Урла видях и млекарница със сирена от района, на която може да завиди и френска ферма.

Изненадващо точно до пазара, срещу павилиончетата, в които се продават земеделски инструменти и малки пиленца, има ресторант, който е получил препоръка от Мишлен.

А съвсем близо до градчето се намира гвоздеят на гурме програмата в района - OD означава огън. Може би защото всички ястия се готвят на истински огън.

На паркинга може да си заредиш електрическия автомобил.

Попадаш в маслинена горичка. Покрай пътеките има насаждения със всякакви подправки. В градината, за която се грижи френският градинар Паскал Гарне, отглеждат над 400 вида растения. Току някой от работещите в кухнята мине с кошница и откъсне прецизно няколко стръка.

Това бях го виждала само в предаванията на 24 kitchen. Идеята от тук се реализира в цялата й прелест. Морските дарове и рибите са от отсрещния залив. Шеф готвачът и собственик Осман Сезенер е родом от Урла.

Учил е в Ню Йорк. Има три ресторанта - единият е в Бодрум, преди 5 години е отворил ресторант в Ню Йорк. И трите му ресторанта имат звезди Мишлен. Този в Урла отваря през 2018 г., прегръщайки философската концепция за храна от градината на трапезата, без отпадъци - farm to table и zero waste, за което получава зелена звезда Мишлен.

Зелената звезда Мишлен се дава на ресторанти, които си набавят продуктите от местни производители, което означава освен пресен продукт, и бизнес за района, както и минимализиране на опаковките.

В топлите вечери под маслинените дървета романтичната вечеря може да бъде четиристепенно меню, което в момента е около 120 евро. На всеки 2-3 месеца шеф готвачът съчинява нови рецепти. Всяко блюдо е съпътствано от обяснение какво съдържа.

Дори и да не посетите OD обаче, в малките ресторантчета край брега ще ви покажат улова на деня и може да си похапнете фантастично приготвени калмари, октоподи, риби.

Друга задължителна спирка на вкуса в района на Измир е малкото селце Гермиан, където се прави фестивал на хляба. От далеч идват хора да си купят от местния хляб, чийто квас се поддържа и предава от 300 години, а хлябът се пече на огън.

Селото е характерно и с рисунките си по стените на къщите, рисувани от една живееща тук дама - Нуран Ерден.

Ако обичате сладки плодови вина, те са запазената марка на селцето Шириндже, намиращо се над съвременния град Селджук, точно до Ефес и Кушадасъ. Но дори и да не обичате, струва си да се качите до него заради чаровната му атмосфера и гледка, заради които е избрано за едно от най-хубавите за туризъм села по света през 2023 г. от Световната организация по туризъм (UN Tourism). Но за него си трябва отделен цял разказ.