Пътнически самолет кацна аварийно в Нова Зеландия, двигателят му се запалил
Секция: СВЯТ
17 Юни 2024 20:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пътнически самолет кацна аварийно в Нова Зеландия, двигателят му се запалил

/КРОСС/ Пътнически самолет кацна аварийно, без да има пострадали на борда, на летище в Нова Зеландия, след като един от двигателите му се възпламени и излезе от строя, предаде Асошиейтед прес, като се позова на националната противопожарна служба.

Самолетът "Боинг 737-800" на авиокомпанията "Върджин Острелиа" (Virgin Australia) с полет за австралийския град Мелбърн кацна аварийно в новозеландския град Инвъркаргил, след като пожар повреди негов двигател. Противопожарни коли чакаха самолета на пистата в Инвъркаргил около 50 минути след излитането от Куинстаун, Нова Зеландия, съобщи Лин Кросън, сменна ръководителка на новозеландската противопожарна служба.

За момента не е ясна нито каква е била причината за възпламеняването на двигателя, нито колко точно пътници са били на борда, каза говорителката на летището в Куинстаун Катрин Найнд. Компанията "Върджин Острелиа" обяви в изявление по електронната поща, че е възможно "двигателят да е засмукал птица".

53-хилядният град Куинстаун е популярна туристическа дестинация на Южния остров на Нова Зеландия, известна със ски зоните си, маршрутите за преходи в дивата природа и живописни планински гледки.

В четири на всеки десет хиляди полета в Нова Зеландия има инциденти с птици, каза в изявление контролната авиационна служба на страната (птиците може да пукнат стъклото на пилотската кабина или да бъдат засмукани от двигател). Последствията зависят от това къде е ударът с птицата, каква е нейната големина, както и от реакцията на пилота, отбелязва АП.