Росен Плевнелиев: Умерените в България не видяха мотивация за гласуване
Секция: Анализи
18 Юни 2024 06:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Плевнелиев: Умерените в България не видяха мотивация за гласуване

/КРОСС/ Снощи в предаването „Лице в лице" по бТВ Росен Плевнелиев заяви, че избирателите казаха, че трябва да има правителство, стига с това кой кого мрази и на кого пречи. „Нямаше дебат, ясен разговор. Умерените в България не видяха мотивация за гласуване. Това ще се промени, когато излезе едно правителство, което каже, че ще носи отговорност и ще направи това, това и това."

За „Величие" той смята: „Когато политическите елити се провалят, се раждат в тъмнината на хаоса такива неща, които са отклонение от демократичното развитие на държавата. Те не припознават демокрацията, а по-скоро теории на конспирацията."

„Ще има правителство. Трябва да се носи отговорност. Влизането ни в еврозоната променя всичко за по-добро. Можем да го постигнем, но трябва политическа Воля. Искам да видя как ПП-ДБ като опозиция ще счупят точно такова правителство", каза още той.

Плевнелиев очерта два варианта пред България - гръцки и хърватски. В гръцкия - хаос, противоречие, елити, които не могат за направят устойчиво решение. Хърватският - политическият елит там умее да дава решения, за да се върви напред. В Хърватия си имат и „Величие", имат си и русофил президент, но влязоха в еврозоната и са два пъти по-богати от България. Да влезем в хаоса или да имаме правителство, което да ни вкара там, където са хърватите?

За създаването на кабинет той отново вижда два варианта. Първият - или да има програмно правителство с мандат на ГЕРБ и подкрепа на още две партии, което има програма и в което има политици като Томислав Дончев, Даниел Митов. Вторият - правителство на малцинството;, в което Бойко Борисов да каже „никакво задкулисие, поемам отговорност, Борисов премиер.

„Към ГЕРБ - изненадайте всички с тотална прозрачност, никакво задкулисие и носене на отговорност", призова той.

По отношение на случващото се в Европа след евроизборите, Плевнелиев допълни: „Евроскептиците ги е имало и ще ги има, популистите също. Въпросът е в обединението на проевропейците. Това мен дълбоко ме притеснява. За съжаление, българският политически елит не дава това решение вече четвърта година. Макрон разбра, че справянето с популистите става чрез даването на властта. Той ще даде правителството, но няма да даде президентството. За съжаление, навсякъде избирателите гласуват „против", вместо „за", а това прави задачата на елитите още по-отговорна."

По думите му, ако американците изберат Доналд Тръмп за президент, той ще иде до Москва, ще се види с Владимир Путин и ще каже, че САЩ се отдръпват с подкрепата си за Украйна. „След това какво правят европейците? Те вече се готвят и те ще продължат да подкрепят Украйна, докогато е необходимо. Европа ще се справи, затова ни трябва проевропейско правителство у нас", смята той.