Проф. Пламен Киров: 17% от протоколите не съответстват на това, което се намира в чувалите
Секция: Интервюта
18 Юни 2024 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Пламен Киров: 17% от протоколите не съответстват на това, което се намира в чувалите

/КРОСС/ 49-ият парламент си отива утре - с клетвата на 50-ия. 50-ият обаче вече е в мандат, тъй като има едно решение на КС от 2001 г., че мандатът на НС започва да тече от деня на изборите. Това означава, че в момента имаме два парламента в мандат. Това обясни в БНТ "Денят започва" конституционалистът проф. Пламен Киров. Той посочи, че съгласно последните промени в Конституцията мандатът на текущото Народно събрание приключва с полагането на клетва от новите депутати, но не е включен текст кога започва новият мандат - тоест, решението на КС е актуално.

Не е невъзможно да се повтори ситуацията с едноседмичния избор на председател от предишния парламент, но Пламен Киров смята, че този път депутатите ще проявят повече разум заради започналите преговори.

Традицията е председателят да се излъчи от най-голямата по численост парламентарна група, но ние често нарушаваме тези неписани правила. това е едно джентълменско споразумение, никъде не е написано, че непременно трябва да е така, но традицията е такава от 1991 г. насам, каза Киров.

ЦИК трябва да даде разумно обяснение как при 85% сбъркани протоколи беше определен верен резултат, коментира още той.

Колко от сбърканите протоколи са поправени, като: всички изборни книжа се вадят, бюлетините се броят наново и тогава се нанасят корекции?

Според него 17% от протоколите не съответстват на това, което се намира в чувалите. Никой не оспорва избора, защото срокът за обжалване е до един месец след обявяване на изборния резултат, а нито една политическа партия не е наясно каква е картината във всички 12 000 секции.

Смяната на членовете на СИК в последния момент проф. Киров обясни така:

Обществена тайна е, че се купуват гласове. Само че ако купите цяла комисия, тогава ще си спестите много пари и можете да купите много повече комисии, отколкото гласове. Дано в предстоящите дни не видим и купуване на депутати.