Ангел Найденов: След близо 35 години ние сме отново на прага на пряк ядрен сблъсък
Секция: Интервюта
18 Юни 2024 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Найденов: След близо 35 години ние сме отново на прага на пряк ядрен сблъсък

/КРОСС/ След близо 35 години ние сме отново на прага на пряк ядрен сблъсък. Най-малкото в случая това означава ескалация на напрежението, ако не директен ядрен конфликт. Това заяви в БНТ „Денят започва" бившият министър на отбраната Ангел Найденов. По думите му има увеличаване на разходите за ядрени оръжия в света.

9-те държави, които в момента притежават ядрени оръжия, са направили разходи в размер на повече от 90 млрд. долара. Увеличението спрямо 2022 г. е в рамките на 10 млрд. и 700 млн. Това означава, че не само се изразходват средства за поддържане на ядрените арсенали, но и за тяхното модернизиране.

Той даде пример с Руската федерация, която е успяла да модернизира 90% от т.нар. „ядрена триада". Найденов добави, че същото прави и САЩ. До този момент е известно, че Китай притежава около 320 ядрени бойни глави, Корея притежава от 30 до 40. Това са данни, които едва ли можем ли да претендираме, че са най-точните, посочи Найденов.

Китай се превърна в огромна военна сила, която за разлика от Русия е и огромна икономическа сила. Години наред ще говорим дали Китай е на първо или на второ място по икономическо развитие. Това не е факт, който трябва да бъде пренебрегван при уреждане на международни отношения, коментира Николай Свинаров - бивш министър на отбраната.