Михаил Кръстев: Нереалистично е да се присъединим към еврозоната догодина
Секция: ИКОНОМИКА
18 Юни 2024 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михаил Кръстев: Нереалистично е да се присъединим към еврозоната догодина

/КРОСС/ Според нов доклад на МВФ инфлацията в България остава над средната за Европа. Друго от заключенията му е, че влизането на България в еврозоната през 2025 г. остава реалистично.

Икономистът Гарабед Минасян заяви, че идеята за включването на страната към еврозоната се превръща в мания. "Не сме готови за това. Има редица неща, на които правителството не обръща внимание, започвайки с инфлацията. Правителството съзнателно избягва да отговаря на някои въпроси. Ценовото ни равнище е под 60% от общото за ЕС. Това значи, че цените у нас са много по-ниски за едни и същи продукти. Единствено и само с по-висока инфлация у нас в продължение на десетина години, можем да влезем в еврозоната", подчерта той.

Неговият колега Михаил Кръстев от своя страна смята, че е нереалистично да се присъединим към еврозоната догодина. "Преминаването към единната европейска валута по средства на годината би причинило данъчен хаос, всички счетоводни и парични системи, с които оперира икономиката ни, ще трябва да се променят в движение. Това би било хаос за хазната. Ако сме готови, можем да се присъединим към еврозоната в началото на 2026 г. Не трябва счетоводно да изпълним някои критерии, а да покажем готовност да ги изпълняваме продължително време - както по отношение на инфлацията, така и на дефицита", отбеляза той.