Учените алармират, че замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно
Секция: Здраве
20 Юни 2024 13:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учените алармират, че замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно

/КРОСС/ Учените алармират, че замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, съобщи АФП. Мръсният въздух убива все повече хора по света, включително деца, и на практика е по-смъртоносен от тютюнопушенето, сочи доклад на учени под егидата на УНИЦЕФ.

Над 8 млн. души, от които най-малко 700 000 деца под пет години, са починали през 2021 г. поради причини, свързани със замърсяването на въздуха, се казва в доклада на учените от Американския институт за изучаване на последствията за здравето (Health Effects Institute).

Учените са работили с данни от над 200 държави. Според нивото на смъртност излагането на замърсен въздух е по-смъртоносно от тютюнопушенето и лошото хранене.

В по-голямата част от случаите смъртността е свързана с инхалиране на фини прахови частици. Фините прахови частици водят до множество заболявания - рак на белите дробове, сърдечносъдови болести, диабет и др.

Авторите на доклада подчертават и все по-смъртоносното значение на замърсяването с озон. Явлението е свързано с климатичните промени.

Виждаме все повече региони по света, изложени на кратки и интензивни епизоди на замърсяване на въздуха, каза пред АФП Палави Пант, член на Health Effects Institute, изтъквайки ролята на горските пожари и топлинните вълни.

Най-обезпокоителна е смъртността при децата, причина за която са въглищата и дървата в ежедневието - например при приготвяне на храна, особено в Азия и Африка.

Усилията за улесняване на достъпа до по-малко замърсяващи горива в ежедневието вече дават резултат - смъртността при децата, свързана със замърсяването на въздуха, вече е спаднала почти наполовина в сравнение с началото на 21-ви век, се казва още в доклада.