Зам.-министър Ангелов: Индустриалните зони и паркове привличат чуждестранни инвеститори
Секция: ИКОНОМИКА
20 Юни 2024 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Ангелов: Индустриалните зони и паркове привличат чуждестранни инвеститори

/КРОСС/ Индустриалните зони и паркове ще се превърнат в атрактивна територия за привличане на чуждестранни инвеститори и създаване на нови работни места. Това е шанс за реиндустриализация на България и за преодоляване на регионалните дисбаланси. Затова Министерството на иновациите и растежа (МИР) подкрепя развитието и изграждането на 11 индустриални зони и парка в страната с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов на петото издание на събитието на двустранните търговски камари в страната - „Business Networking Evening: Europe and Beyond 2024".

Проектите за индустриални паркове и зони, които Министерството на иновациите и растежа финансира, се намират основно в Северна България - в Русе, Шумен (два индустриални парка), Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен.

„Основна задача на МИР е да насърчава инвестициите, иновациите и конкурентоспособността с цел подобряване на бизнес средата и създаване на добри условия за българските и чуждестранните инвеститори", заяви още Ангелов. Той добави, че целият ресурс на министерството е насочен към създаване и развитие на иновативна бизнес среда. „Стартирахме и процедури по двете европрограми за бизнеса - Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията" и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" с общ бюджет от 5 млрд. лв. Те също са насочени към развитие на иновациите и към повишаване на конкурентоспособността на българските фирми", посочи зам.-министърът на иновациите и растежа.

Зам.- министър Ангелов подчерта, че съвместната работа на министерството и двустранните търговски камари допринася за подобряване на бизнес средата.

Събитието на 13-те двустранни търговски камари цели да представи единството на международно ориентирания бизнес в страната. В събитието участваха още зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова.