21 юни - Международен ден на празниците на слънцестоенето
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2024 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
21 юни - Международен ден на празниците на слънцестоенето

/КРОСС/ Отбелязва се съгласно резолюция A/RES/73/300 на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 20 юни 2019 г., за да се повиши обществената информираност във връзка с разнообразните празници на слънцестоенето сред народите. Те са част от общото културно наследство, имат вековни традиции и съществена роля в културните връзки между хората.

Еньовден се чества на 24 юни всяка година. Първоначално празникът е съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21 юни, затова много от поверията и обичаите са свързани с представите за "пътя на небесното светило" (т.е. видимите изменения на разположението на образа на Слънцето на хоризонта) и култа към него (според езическите представи за божествата, с които се отъждествява).

Еньовден е един от най-мистичните български празници. Традицията за посрещане на слънцето води началото си от езически времена, когато лятното слънцестоене е било ключов ритуал за древните славяни и траки. Днес все още се пазят поверията за връзката, която съществува между слънцето, космическите сили и предстоящата подготовка за зимата. Във фолклора ни има приказка за Еньо, който на този ден тръгва да търси зимата. Еньовден е денят, по време на който окъпването в ранната утринна роса, набиранeто на китка билки носи здраве и успешно преодоляване на всички болести. Нощта преди празника се характeризира с най-голямото тайнство според народните вярвания - звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила.

Друг пример за честване на лятното слънцестоене е посрещането на изгрева в Стоунхендж, Великобритания.