Министър Николов и посланикът на Япония у нас разговаряха за активизиране на икономическите отношения
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юни 2024 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов и посланикът на Япония у нас разговаряха за активизиране на икономическите отношения Японска бизнес делегация ще посети страната ни през октомври

/КРОСС/ Министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами обсъдиха активизиране на двустранното икономическо сътрудничество. Двамата разговаряха за възможностите за подобряване на търговските отношения и инвестициите между двете страни.

Министър Николов подчерта, че България и Япония имат потенциал да реализират по-голям стокообмен и да направят отношенията между бизнеса от двете страни по - динамични. „Ще насърчим двустранните контакти между компаниите от двете страни", заяви икономическият министър на срещата. Той изтъкна, че ползотворното сътрудничество между японската „Мейджи" и „Ел Би Булгарикум" ще продължи и занапред, като ще бъде защитен интересът и на двете страни.

Посланик Мичигами посочи, че японските инвеститори у нас са доволни, като повечето от тях искат да разширят производството си в страната. По неговите думи японските компании, опериращи в България са създали 7700 работни места.

Той подчерта, че японският бизнес проявява интерес за инвестиции в България в сферата на аутомотив сектора и енергетиката, където има голям потенциал за партньорство.

Н.Пр. Хисаши Мичигами обяви, че е в ход организиране и на японска бизнес делегация, която ще пристигне на посещение в България през октомври, като това ще даде добър старт за засилване на връзките между бизнеса от двете страни.

На срещата бе изтъкнато още, че участието на България в световното изложение ЕКСПО 2025 г., което ще се проведе в Осака, е добра възможност да се повиши интересът към страната ни в Япония.

През 2023 г. общият стокообмен с Япония достига близо 310 млн. щ.д. Като българският износ възлиза на стойност 96 млн. щ.д., което е увеличение с 19%, спрямо предходната година.