Лондон е в класацията на най-скъпите градове за чужди работници
Секция: ИКОНОМИКА
22 Юни 2024 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лондон е в класацията на най-скъпите градове за чужди работници

/КРОСС/ Заради необичайно хладно време, жителите на Великобритания купуват повече супа, отколкото слънчезащитен крем, а столицата Лондон за първи път влиза в топ 10 на най-скъпите градове за чужди работници.

Климатични промени, икономическа криза и висока имиграция. Това са факторите, които правят живота на Острова по-труден. Международната консултантска компания „Мърсър" за първи път постави британската столица в топ 10 на най-скъпите градове за чужди работници. Заради растящи цени на имоти, наеми и издръжка на живот, Лондон се е изкачил с девет позиции в класацията спрямо миналата година и вече е на осмо място. Хонконг е номер едно по скъпотия, а София е на 162-а позиция.

В проучването са сравнявани цени на повече от 200 стоки и услуги в 226 града по цял свят, за да се помогне на мултинационални компании да разберат къде е най-изгодно да поддържат персонал. Лондон губи от своята привлекателност през последната година заради поскъпване на редица неща. Наемите например са скочили с 4%, а зехтинът с 48%.

Студената и дъждовна пролет също са причина за най-бавния месечен ръст на продажбите на хранителни стоки от две години в Англия, съобщи изследователската компания „Kantar". Тя регистрира необичаен за началото на лятото спад в продажбите на слънцезащитни продукти с 25%, докато купуването на топла супа се е увеличило с 24%.

Температурите през май и юни са били наполовина по-ниски от миналогодишните, което допълнително забавя традиционното развързване на кесиите за летни удоволствия.

Наблюдателите на пазара от компанията „Kantar" предупреждават, че макар инфлацията вече да е само 2%, кризата с разходи за живот в Англия въобще не е приключила заради редица други фактори като липсата на достъпни жилища за младите хора.

Нова телевизия, „Събуди се"