Вярващи свищовлии посрещнаха чудотворната икона на свети Никифор Прокажения
Секция: Православие
22 Юни 2024 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вярващи свищовлии посрещнаха чудотворната икона на свети Никифор Прокажения

/КРОСС/ Вярващи свищовлии посрещнаха чудотворната икона на свети Никифор Прокажения. С камбанен звън светинята бе внесена тържествено в храм „Свето Преображение Господне", където граждани и гости на града имаха шанса да се докоснат до иконата.

Тя ще престои през целия ден, за да може всеки желаещ да се преклони пред мощите, вградени в образа на свети Никифор Прокажения.

Свещеник Илия Илиев помаза присъстващите, които се преклониха пред чудотворната икона. Ангел Бончев, който е организатор на обиколката на иконата в различни градове в България, разказа за жена от Лясковец, която проглежда с увреденото си око при срещата си с чудотворната икона, за жена от Горна Оряховица, която казва, че е прогледнала с увреденото си око, за адвокат от Лясковец, който се е изцелил от онкологично заболяване.

Миналата седмица нямаше ден, в които да не идват хора при нас и да ни споделят чудеса, каза Бончев. Той посочи, че вечерта ще бъде отслужен молебен за здраве, ще бъде представена и книгата с житието на светеца „Св. Никифор Прокажения Чудотворец". След това иконата отново ще бъде тържествено изпратена, допълни той.

Преди да пристигне в Свищов, иконата бе посрещната в градовете Габрово, Горна Оряховица, Лясковец, Севлиево, Велико Търново, Павликени и Левски.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания. Той е роден на остров Крит през 1890 година. Когато е 13-годишен, се разболява от проказа и в продължение на 60 години продължава да страда от тази болест. Неговият живот е изцяло посветен на Бога и преминава в болница, живеейки изолиран от света. Успението му е на 4 януари 1964 година, като впоследствие на тази дата се чества и паметта му.