Вицепрезидентът Илияна Йотова откри "Празник на българското кино в Рим"
Секция: Шоубизнес
22 Юни 2024 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри "Празник на българското кино в Рим"

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на "Празник на българското кино в Рим", съобщиха от прессекретариата на президентската институция. 

Фестивалът се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското посолство, на българското Министерство на културата и на Националния филмов център.
 
"Човек съществува единствено в това, което прави. Тези думи на великия Федерико Фелини показват природата на твореца - да предизвика, да се бунтува, с талант и майсторство да предава на другите всичко, което носи творческата му душа", обърна се вицепрезидентът към присъстващите. Тя специално благодари на създателката на филмовия фестивал Жана Яковлева за енергията и амбицията да показва българския талант и да дава кураж и самочувствие на българските творци.
 
"След години на затишие българското кино преживява своя Ренесанс, става все по-интересно и завладяващо", изтъкна Илияна Йотова. Тя обрисува многоцветната палитра от представяните филми, които засягат специфични български проблеми, но поставят и големи човешки теми. "От грозното и смешното до красивото и сериозното, от вечните човешки ценности като любов и доброта, през конфликти и омраза до вечния стремеж за щастие и ценността на живота", посочи вицепрезидентът. "Най-важното - да искаш да познаваш необятната човешка душа и този, който е до теб, да искаш да го разбираш и заедно да вървите напред",  подчерта Йотова.

Домакин на събитието, което продължава до 23 юни, отново е престижният "Дом на киното" във Вила Боргезе. Програмата включва "Диада", режисьор Яна Титова; "Уроците на Блага", режисьор Стефан Командарев; "Майка", режисьор Зорница София; документалната поредица с режисьор Георги Тошев "НепознатиТЕ" - "Христо завинаги" и "Чапа срещу Фелини"; "Ваймар експрес", режисьор Милена Фучеджиева.

По-рано вицепрезидентът посети Българския културен институт в Рим, който се намира в къщата на големия оперен бас Борис Христов. Жана Яковлева, дългогодишен директор на института и понастоящем част от екипа му, подкрепи идеята на Илияна Йотова за създаването на Български национален културен институт по примера на "Гьоте институт", "Сервантес" и други. Нашата страна е единствената в Европейския съюз, която няма такава институция, посочват от прессекретариата на президентската институция.