Проф. Петър Стоянович: Ние имамe живот на средностатистически западноевропеец
Секция: Интервюта
22 Юни 2024 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Петър Стоянович: Ние имамe живот на средностатистически западноевропеец

/КРОСС/ „Гурбетчийството - такова, каквото е известно още от Възраждането, се свързва с нещо ужасно, човек напуска дома си, за да изкарва едни грешни пари, да се мъчи. Това е мъченическа съдба - ние напускаме познато, удобно и приятно, за да отидем някъде немил, не клет и недраг. Има ли по-страшна съдба от това?", поясни той.

Проф. Стоянович смята, че глобално погледнато в чужбина не е по-добре, отколкото в България. Той е категоричен, че „всичко мило, родно и драго е тук", където естествено е „по-бедничко и по-никакво", но пък е „по-топло, по-слънчево и по-вкусно".

„Следващата голяма заблуда - заради 50-те години тоталитаризъм и невъзможността да напускаме удобното си майчино гнездо, ние трупахме впечатления като посетители в „Кореком". Смятахме, че в КООП магазина има само пирони и тахан халва, а в „Кореком" има дънки, маратонки, дъвки и всички останали забележителни постижения на световната демокрация", каза още той.

Проф. Стоянович разказа и как реално изглежда животът на един човек, който е отишъл да се реализира като инженер за слаби токове в Лондон - живее в мазе, яде евтина риба, в събота и неделя ходи да се види с други българи около църквата или българското училище, връща се като „баровец" през август, но гледа да си оправи зъбите, защото не може да го направи в Лондон.

„Ако на една българска родилка се обясни при какви условия има право да ражда в Англия, тя няма да мръдне от района на Кюстендил. Там няма избор на екип, няма упойка, няма раждане с Цезарово сечение и ред други неща", каза още той.

Според него българинът не е склонен да плаща високите данъци в западните държави, там не може да си позволи да има две коли или да ходи четири пъти на море през лятото и поне още два пъти на ски през зимата.

„Не казвам, че онзи свят е лош, а тук е добре. Ние живеем добре съобразно средната статистика за доходи и разходи. Ние имамe живот на средностатистически западноевропеец", категоричен е професорът.