Спасителите от медицинския хеликоптер влязоха в студиото
Секция: Здраве
24 Юни 2024 06:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасителите от медицинския хеликоптер влязоха в студиото

/КРОСС/ Единият е пилотирал хеликоптери в Ангола, Африка, а другият е видял неща, които трудно могат да се опишат. По време на пандемията е реаниматор - анестезиолог в онкологията в София.

Днес и двамата са в спасителните мисии на медицинския хеликоптер, за който толкова години българите се надяват. В предаването „На фокус" гостуваха д-р Динко Щилянов и пилотът на хеликоптера и директор на „Летателна експлоатация" Васил Вълков.

Последната им мисия е от събота от района на Луковит. Турист е паднал от скала в планината, разказа Васил Вълков. Туристите били на стръмно място. Първо трябвало да достигнат планинските спасители, а хеликоптерът се позиционирал над тях, за да изчака.

„Казаха, че човекът е в тежко положение. Но прекратиха мисията ни и ни пратиха на друга мисия - в Кюстендил. От там транспортирахме човек към болница „Св. Екатерина", обясни Васил Вълков.

Д-р Динко Щилянов има една мисия с пациент досега. Тя е била в четвъртък.

„Адреналинът си идва с работата. Когато сме в хеликоптера, се стремим максимално да се придържаме към правилата. Аз и колегите ми сме били на много мисии, на много опасни места по света", обясни Васил Вълков.