Министър Петкова: За постигането на конкурентна икономика България се нуждае от политики, които да осигуряват повече инвестиции и технологични иновации
Секция: ИКОНОМИКА
24 Юни 2024 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Петкова: За постигането на конкурентна икономика България се нуждае от политики, които да осигуряват повече инвестиции и технологични иновации

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова откри втората Годишна среща на Съвета за икономически анализи. В качеството си на негов председател, тя открои важната му роля в процеса на консултиране и подпомагане на българското правителство при разработването на политики и привличане на вниманието към важни обществено-икономически и социални проблеми.

„Този консултативен орган се утвърди като много ценен инструмент, чиято експертиза ни помага да анализираме предизвикателствата, пред които е изправена икономиката на страната и да формулираме адекватни отговори въз основата на данни, задълбочен анализ на различни варианти на политики", заяви Петкова на срещата в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Тя подчерта, че за постигането на конкурентна икономика, страната ни се нуждае от политики и инструменти, които да осигуряват повече инвестиции, технологични иновации и отрасли с по-висока добавена стойност. За създаването на благоприятна институционална рамка, предвидимост и прозрачност за тях спомагат анализите на Съвета. „Реформите за постигане на устойчив растеж и по-висока производителност задължително трябва да осигуряват стабилна бизнес среда, ефективно работеща пазарна икономика и институции", допълни финансовият министър.

Людмила Петкова заяви, че е необходимо да продължат усилията в борбата с неформалната икономика, нелоялната конкуренция, предотвратяването на укриването и невнасянето на данъци и отклонението от данъчно облагане, което ще се постигне чрез дигитализация на икономиката и на административните процеси.
Съветът за икономически анализи се състои от международно признати икономисти с безспорен академичен авторитет, които оценяват предизвикателствата пред българската икономика и да правят предложения за политики за справяне с тях. Основната цел на становищата му е да подпомага органите на държавна власт при вземането на стратегически решения за икономическото развитие, както и да бъде информирано българското общество за водещите икономически теми.