ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
25 Юни 2024 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС

/КРОСС/ ВМРО настоява за спиране на фондовете за Скопие и замразяване на разговорите за членство на РСМ в ЕС

Настояваме България да поиска от Брюксел ясна, точна и единна позиция за антибългарското поведение на правителството на Мицкоски

ВМРО се обръща към правителството и президента на Република България с категорично настояване страната ни да предложи на ЕС спиране на финансирането от  предприсъединителните фондове на ЕС за Северна Македония. Настояваме българските власти да поискат от Брюксел ясна, точна и единна позиция за антибългарското поведение на правителството на Мицкоски.

Заявката на министър-председателя на РСМ Християн Мицкоски, че българите няма да бъдат записани в конституцията на Северна Македония е поредното грубо погазване на договореностите, които е приела държавата кандидат за член на Европейския съюз.

Припомняме, че още в първия ден като премиер Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. 

Абсолютно необходимо е да спре разглеждането на процеса на присъединяването на Албания и Македония към ЕС като единен процес. Двете държави трябва бъдат разделени по пътя на тяхната европейска интеграция и реално преговори на ЕС с РСМ да започнат чак когато държавата започне да спазва договорите с България и ангажиментите пред Съюза.

Република Северна Македония няма място в Европейския съюз, докато не спре с езика на омразата към България и реално не гарантира спазването на културните и човешки права на своите граждани, които имат българско самосъзнание.