Открива се нова специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“ в УНСС
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юни 2024 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Открива се нова специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“ в УНСС

/КРОСС/ Катедра „Икономика на туризма" представи пред журналисти, пишещи за туризма, новата специалност „Здравен и делови туризъм и икономика", която е в портфолиото на УНСС за учебната 2024/2025 година. Тя е в образователно-квалификационна степен „бакалавър" и ще се изучават само в дистанционна форма (онлайн), платено обучение.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства катедрата за новосъздадената специалност, която е подготвяна години наред след внимателно проучване на всички аспекти на туризма и необходимостта от промени в образованието по отношение на тази бързо развиваща се област. „Туризмът е универсален език, на който говори целия свят. Туризмът ни обединява, туризмът ни свързва. Новата специалност „Здравен и делови туризъм и икономика" е насочена не само към български, но и към чуждестранни студенти, ако държавата улесни този процес за приемането им. Сега изникват проблеми с визи, с признаване на образованието, пречки, които би трябвало да отпаднат", каза проф. Димитров.



Проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Ася Панджерова, Недялка Пенева, HR Director of business hotel InterContinental Sofia, проф. д-р Мариана Янева - ръководител катедра „Икономика на туризма", проф. д-р Еленита Великова, д-р Владимир Бойчев, лекар, експерт здраве и фармация и проф. д.н. Таня Парушева

Проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма", заедно с екипа от катедрата, представиха новата програма. Участваха и представители на бизнеса - Недялка Пенева, HR Director of business hotel InterContinental Sofia, и д-р Владимир Бойчев, лекар, експерт по здраве и фармация, който е и доктор по икономика, и двамата възпитаници на УНСС.

Идеята да се създаде въпросната специалност е в резултат на множество дискусионни срещи на катедрата „Икономика на туризма" с представители на туристическия бизнес и водещи експерти, в резултат на което те са убедени, че приоритетни за България са здравният и деловият туризъм, а тяхното съчетаване би довело до още по-голям интерес към България.

Обучението в „Здравен и Делови Туризъм и Икономика" е насочено към представителите на туристическия бизнес и техните служители, които нямат туристическо образование, но имат опит в туризма.

Целевите групи, за които е подходящо това обучение са хора, чиито семейства имат собствен туристически бизнес и търсят специализирани познания и такива, които вече работят в туристическия бизнес, запознати са с общата специфика на туристическия пазар и целят да придобият специализирани познания.

Специалността е подходяща и за предприемачи и служители, които нямат туристическо образование, но работят из цялата страна и извън нея като туроператори или собственици на места за настаняване.

Обучението е онлайн и е достъпно от всяка точка на света според новите туристически концепции на  Bleisure tourism и Tourism Work Nomads. Изборът на този начин на обучение правят не само по-възрастните студенти, той е все по-желан и от младите. Това е така, защото дава възможност едновременно за работа и за учене. В световен мащаб има тенденция към нарастване на студентите, които желаят да се обучават дистанционно, защото тя дава възможността да учиш, където и да се намираш по света.

Обучението е 4 години, включва 40 дисциплини, средно по 10 на година, с изключително редуциран хорариум - до 9 часа лекции по всяка дисциплина.

Конкурентните предимства на новата специалност са платеният прием, който гарантира класиране по първо желание и възможността да се кандидатства по документи с оценка от ДЗИ (матура) или ЕПИ в УНСС.
Програмата е насочена към новите приоритети на потребителите, които са в съчетаването на здраве, бизнес и изживявания.

Целта е да се формира целогодишен бранд по продуктово предлагане на по-висок клас продукти като термалния, балнео, спа, уелнес, бизнес и развлекателния туризъм. Това ще доведе и до създаване на работни позиции с целогодишна заетост и по-високи доходи.

Изучаваните дисциплини включват обучение по медицински, термален, спа туризъм, социална психология и туристическо поведение на бизнес туристите, туристически пакети по здравен, делови и развлекателен туризъм, устойчив културен туризъм, ПР и други.

„Обучението по тази програма наистина ще бъде изключително иновативно, дискусионно и интегрирано с експертите от бизнеса", каза в заключение проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма".

Документи за кандидатстване в образователно-квалификационна степен „бакалавър" за всички специалности, които предлага УНСС, могат да се подават на място в УНСС от 10 до 28 юни 2024 вкл. в Центъра за прием на документи в УНСС или онлайн от 10 до 30 юни 2024 г. вкл. през платформата „Уеб-прием" на УНСС.
https://priem.unwe.bg/