Министър Атанас Запрянов: Борбата с дезинформацията трябва да стане стратегически приоритет
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юни 2024 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Атанас Запрянов: Борбата с дезинформацията трябва да стане стратегически приоритет

/КРОСС/ Необходимо е борбата с дезинформацията да стане стратегически приоритет за всички държавни институции и за цялото общество. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си към участниците в кръгла маса на тема: „Изграждане на институционална устойчивост срещу зловредното чуждестранно влияние" днес, 25 юни. Организатор е Центърът за изследване на демокрацията, а събитието се провежда в „София Балкан Палас". На форума се разглеждат възможностите за разработване и прилагане на мерки за подобряване на капацитета на публичния и частния сектор за противодействие на хибридните заплахи.

В приветствието си министърът на отбраната посочи още, че трябва да бъде създадена институционална рамка за ефективни правителствени и стратегически комуникации. „За целта предстои да бъде определена водеща национална институция и да бъде насърчавано устойчивото междуведомствено и обществено сътрудничество в сферата", обясни той.

В обръщението си към участниците министър Запрянов посочи още, че през идните години България ще се сблъсква паралелно не само с руската хибридната подривна дейност, но и с хибридните въздействия на Китай като системно предизвикателство.

„Противодействието на хибридната война на Кремъл в информационното и дигитално пространство днес е от първостепенна важност за България и в частност - Министерството на отбраната. Дезинформацията е най-непосредственото предизвикателство, с което се борим всеки ден", коментира министърът.

По думите му - България отдавна е мишена на руската хибридна война, като целта на Кремъл е оказване на влияние върху процесите на вземане на вътрешнополитически решения.

„Що се отнася до България и в частност отбраната, основният хибриден руски наратив е тотално обърнато представяне на темата за мира и войната", посочи министърът и допълни: „Предоставянето на военна помощ за Украйна е наш стратегически интерес и ще продължим да подкрепяме Украйна, включително и с изпращане на допълнително въоръжение и техника".

На Срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, САЩ през юли една от сесиите ще е посветена изцяло на подкрепата на Украйна и на нея ще бъде обърнато най-сериозно внимание на дезинформацията, посочи министър Атанас Запрянов.

Една от най-наглите и абсурдни руски хибриди лъжи днес е за предстоящото изпращане на български военнослужещи на фронта в Украйна. Министерството на отбраната неведнъж е опровергавало тази фалшива новина, но немалко хора се подвеждат от подобни манипулации, каза още министърът. Според него проблемът с незаетите вакантни длъжности във въоръжените сили се дължи в немалка степен на тази и подобни на нея лъжи и манипулации.

Сред темите, засегнати на кръглата маса, бяха още сигурността в Черноморския регион, противодействие на тактиките за хибридна война в информационното и цифровото пространство и други. На форума присъстваха посланикът на САЩ в България Кенет Мартен, бивши министри на отбраната, посланици, представители на гражданския сектор и др.