Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика
Секция: СВЯТ
26 Юни 2024 07:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден за борба с наркоманиите и наркотрафика Спортен празник с Драконови лодки обединява доброволци с кауза

/КРОСС/ 26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят изразяват своята съпричастност и обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на наркотици представлява за обществото.

Международният ден за борба със злоупотребата с наркотици и незаконния трафик има за цел да вдъхне чувство за отговорност на хората по света, особено на младежите и тийнейджърите.

В училища, колежи, на обществени места и на работни места по целия свят се провеждат събития, за де се разпространи сред хората информацията за опасностите от употребата на наркотиците.

„Хора на първо място: спрете предразсъдъците и дискриминацията, засилете превенцията"

Световният проблем с наркотиците е сложен проблем, който засяга милиони хора по света. Много хора, които употребяват наркотици, са изправени пред предразсъдъци и дискриминация, което може допълнително да навреди на тяхното физическо и психическо здраве и да им попречи да получат помощта, от която се нуждаят.

Службата на Обединените нации по наркотиците и престъпността (UNODC) признава значението на възприемането на ориентиран към хората подход към политиките за наркотици, с акцент върху правата на човека и състраданието.

Международният ден срещу незаконния трафик и злоупотребата с наркотици или "Световният ден за борба с наркотиците" се отбелязва на 26 юни всяка година, за да се засилят действията и сътрудничеството за постигане на свят без злоупотреба с наркотици. Целта на тазгодишната кампания е да повиши осведомеността за важността на отношението към хората, които употребяват наркотици, с уважение и съпричастност; предоставяне на основани на доказателства доброволчески услуги за всички; предлагане на алтернативи на наказанието; приоритизиране на превенцията; състрадание.

Кампанията има за цел да се бори с предразсъдъците и дискриминацията срещу хората, които употребяват наркотици, като насърчава език и отношение, които са уважителни и не осъждащи.

„Когато говорим за борба с наркоманиите, със сигурност превенцията е ключът към по-доброто бъдеще за нашите деца. Тя може да допринесе за тяхното здравословно развитие и благоденствие, да им даде възможност да изразяват себи си, позицията си и потенциала си. Програмите, които нашият Център прилага, насърчават развиването на личностни и социални умения, както и по-добрата информираност за рисковете от злоупотребата с наркотични вещества, и са доказали своята ефективност.", заяви д-р Цветелина Петкова, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столична община.

По повод Международния ден за борба с наркотиците Превантивният център организира Спортен празник за ученици-доброволци. Вълнуващото събитие ще се проведе на езерото Панчарево от 10:00 часа. Победителите ще бъдат наградени в 13:00 часа от Съюза на пивоварите в България, които се включват в спортното мероприятие, под мотото „КОД: Отговорни заедно".

Спортният празник на 26 юни е израз на обединението и ангажираността на общността в борбата с наркотиците. Инициативата подчертава важността на активния и природосъобразен начин на живот. Спортните дейности и заниманията на открито са неизменна част от превантивните пограми на Столичния център, наред с творческите, креативни и културни дейности за развиване на личността и идентичността.