Ваня Григорова: Ще сме готови за еврото, когато средните доходи на домакинствата в България стигнат 80% от средните за ЕС
Секция: Коментари
27 Юни 2024 19:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваня Григорова: Ще сме готови за еврото, когато средните доходи на домакинствата в България стигнат 80% от средните за ЕС

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице" по бТВ Ваня Григорова, каза че дали работи в Столичния общински съвет, или в синдикат, все е икономист. „Не изпитвам никаква вина по отношение на доклада на ЕЦБ, доходите трябва да растат още."

Тя обясни инфлацията в България главно с две неща. На първо място - цената на електроенергията като фундамент, на второ - спекулата при цените на храните.

"Трябва да погледнем графиката как се движи инфлацията: от средата на 2021 г., когато бизнесът излиза на либерализирания свободен пазар на електроенергия. През 2022 г. бяха наложени санкциите на Русия, цените на горивата скочиха. Най-висока е инфлацията при транспорта - там най-големият разход е горивата. Цената на енергията е в основата на ръста на инфлацията. Втората причина е ръстът на цените на храните, имаме тежка и огромна спекула при храните, която не се овладява от никое правителство в последните години", уточни Григорова.

Тя е против влизането на България в Еврозоната и смята, че не сме готови за това. "Докладът сочи недъзи на икономиката ни. Да имаме наша национална валута ни дава по-голям суверенитет и по-голяма възможност да водим икономиката си", е личното ѝ мнение.

Григорова обясни, че ще сме готови за еврото, когато средните доходи на домакинствата в България стигнат 80% от средните за ЕС.