Жълт код за гръмотевични бури и порои
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юни 2024 07:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за гръмотевични бури и порои

/КРОСС/ Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи и гръмотевици ще има главно в Югозападна България. Остават условията за градушки. Ще има локални интензивни явления. Жълт код е обявен в 5 области на югозападните райони заради гръмотевични бури и порои. Това са областите София, Кюстендил, Благоевград, Смолян и Пазарджик.

В Източна България през деня ще бъде предимно слънчево, след обяд на места с купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - умерен вятър от изток-североизток. Преобладаващите максимални температури ще са между 29 и 34 градуса.

Над планините в Западна и Централна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20 градуса, на 2000 метра - около 13.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 27-29 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над Балканите отново в централните райони ще има валежи и гръмотевични бури, в останалата част ще е слънчево.

След опасните и мощни бури - ще се върне ли топлото лятно време? Темата в студиото на „Здравей, България" коментира климатологът Симеон Матев. „Тенденцията е валежите да отслабват и да спират. В следващите дни лятото се завръща", обеща той. По думите му ново захлаждане с проливни валежи се очаква в средата на следващата седмица. То ще е в по-голямата част от страната в сряда и четвъртък.

Източник:БГНЕС