Празник на черешата в Кюстендил
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2024 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празник на черешата в Кюстендил Една от изненадите ще е приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп

/КРОСС/ Кюстендил отбелязва традиционния за града Празник на черешата. Той продължава три последователни дни - от 28 до 30 юни. Организатори са Община Кюстендил и Институтът по земеделие в града.

Официалното откриване беше в петък вечерта.

„Това, което можете да очаквате, е една богата културно-музикална програма, шедьоври от череши и кулинарни изкушения. Има зона, в която можете да си помивате и да пиете лимонада. Има и улица със стари занаяти, а вечерта завършваме с музика", каза кметът на града инж. Огнян Атанасов.

Една от изненадите за празника ще е приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп от шеф сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов. Проявата ще продължи с концерт.

Тази година организаторите ще подредят и специална зона, където ще се предлагат прохладни летни напитки и черешови изкушения.

В нова кампания хората могат да отидат и сами да си наберат череши срещу 2 лева за килограм
Сред атракциите са още алея, която ще представи красотата и майсторството на типичните за района занаяти, улица на живите места със съхранените от тях традиции пред читалище "Братство" в града и др.

Със свои изпълнения в съботната вечер ще се представят певците Миро и Дивна.

По повод Празника на черешата са предвидени и безплатни туристически обиколки на Кюстендил на български и английски език, както и много занимания за деца.

Над 150 търговци от цялата страна вече са подали заявление за участие в проявата. Участие ще вземат и над 50 производители на череши.

Във връзка с празника Община Кюстендил и други институции подеха благотворителна кампания, насочена към хора в неравностойно положение от малките населени места в региона. В рамките на инициативата нуждаещите се ще получат пакети с хранителни продукти, съдържащи череши, местно производство, сокове и домашни печива.

Празникът започва да се организира още през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство".

По време на събитието се представят разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона.