Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желяков предложи състав на кабинет
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2024 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желяков предложи състав на кабинет

/КРОСС/ Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет. Папката получи кандидатът за премиер Росен Желязков. Той представи и структура и състав на Министерски съвет.

"Проучвателният мандат е голяма отговорност и изпитание, предвид силно фрагментирания парламент и въздържането на мнозинството български граждани да вземат участие в изборите, което неизбежно се отразява на легитимността на институциите. За преодоляването на това ще са необходими системни усилия в защита на обществения интерес", каза държавният глава при връчването на мандата.

Ето и кои са номинираните от ГЕРБ-СДС министри:

Министър-председател - Росен Желязков

Вицепремиер и министър на иновациите и растежа - Томислав Дончев

Министър на финансите - Людмила Петкова

Министър на външните работи - Даниел Митов

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков

Министър на труда и социалната политика - Деница Сачева

Министър на отбраната - Атанас Запрянов

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на образованието и науката - Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването - Костадин Ангелов

Министър на културата - Любен Дилов

Министър на околната среда и водите - Ивелина Василева

Министър на земеделието и храните - Георги Тахов

Министър на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията - Теменужка Петкова

Министър на енергетиката - Делян Добрев

Министър на електронното управление - Владимир Темелков

Министър на туризма - Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев

 

„Това са водещите експерти и политици в ГЕРБ, а не жертвени овни. Те веднага ще започнат да решават проблемите. Ще говорим за конкретни политики, които да успокоят разговора", каза Желязков след срещата с президента. И допълн и, че ако днес Радев издаде указ, предложеният кабинет ще влезе за гласуване в Народното събрание.

Желязков определи ситуацията в момента като "политическа рецесия и изтезание на демокрацията". "Избор след избор в крайна сметка означава липса на избор", заяви кандидатът за премиер.

„Това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които в служебния кабинет се справят добре. Това е правителство, което може да сподели отговорност и за което ГЕРБ и СДС носят пълна отговорност. Министрите ни са водачи на листи в района, където са категорични победители. Мисля, че това е честно към избирателите", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той каза още, че ако предложеният кабинет „мине с някой трик - някои не дойдат, някои ни подкрепят - не като партия, не като мнозинство, то тогава правителството ще има много кратък живот". „Това ще е така не защото някой ще го събори, а защото ние ще излезем от него. Най-важната ни цел сега е да се приеме бюджетът. Друга задача е Планът за възстановяване и еврофондовете. Еврозоната е политически въпрос и, ако има кабинет, мисля, че можем да го придвижим напред", категоричен беше Борисов.

„Обръщам се към колегите от ПП-ДБ и към всички останали, които загърбват държавата, а после се обръщат и казват, че трябва да си пазят избирателите. На следващите избори ще чуят същия отговор и от мен. Дори да са първи - не че ще станат, но дори да са първи, ще имат само „Възраждане" на разположение. Нека да помислят. Ако искат дори да говорят за програма - насреща сме. Министри се сменят лесно", заяви още лидерът на ГЕРБ.