"Слънчевите лица" на хората със синдром на Даун
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Юли 2024 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Слънчевите лица" на хората със синдром на Даун

/КРОСС/ "Слънчеви лица - едно послание за добрина" е най-новата изложба на моста при НДК, която жителите и туристите в столицата могат да посетят. Тя е посветена на хората със синдром на Даун.

"Като всички дечица, малките деца със синдром на Даун са сладки и прекрасни, и много по-лесно се приемат от обществото. Проблемът обаче се случва, когато те започнат да растат и се оказва, че България е по-скоро мащеха за тях, а не истинска родина. Хората с увреждания в България все още са на светлинни години от истинския, достоен живот с професионална реализация и реална социална среда", каза в "Денят започва" Тони Маринова, председател на сдружение "Синдром на Даун-България".

Тя допълни, че тези хора цял живот имат нужда от подкрепа и много сфери в България трябва да продължават да се развиват в тази посока, те да бъдат интегрирани в обществото.

"Искаме да показваме лицето на синдрома на Даун в цялостния му аспект, такива каквито са. Защото има проблеми и за малките, има и за големите".

Тони Маринова посочи, че най-вече проблемите са при младежите и по-възрастните хора със синдром на Даун и "всички ние сме им големи длъжници".