Найден Тодоров записа Рахманинов с Лондонския симфоничен оркестър
Секция: КУЛТУРА
02 Юли 2024 20:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Найден Тодоров записа Рахманинов с Лондонския симфоничен оркестър

/КРОСС/ В края на миналата седмица маестро Найден Тодоров беше в Лондoн и записа Третия концерт на Рахманинов с Лондонския симфоничен оркестър и българския пианист с международна кариера Иван Янъков. Записът се очаква да излезе на пазара през следващата година.

Един от най-уважаваните оркестри в света, Лондонският симфоничен оркестър е създаден през 1904 г. От 1982 г. техен дом е Барбикан Център, където съставът изнася около 70 концерта годишно. Артистичното семейство на LSO включва номинирания за главен диригент сър Антонио Папано, почетния диригент сър Саймън Ратъл, главните гост-диригенти Джанандреа Нозеда и Франсоа-Ксавие Рот, почетния диригент Майкъл Тилсън Томас и асоциираните артисти Барбара Ханиган и Андре Томас.

Междувременно маестрото се срещна и с ръководството на Роял Албърт Хол, с които договори мащабен концерт с български изпълнители. Планира се Дните на българската култура в най-емблематичната зала на Лондон да се проведат през 2026 г.

В британската столица Найден Тодоров връчи и почетен знак „Златен век" - печат на Цар Симеон Велики - сребърен и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност на журналистката Роузи Голдсмит.  Отличието бе присъдено за нейния принос в разпространението на българската култура във Великобритания.

Дългогодишната журналистка на Би Би Си Роузи Голдсмит отразява културните събития в Обединеното кралство и в чужбина. Тя е и основател на списанието The Riveter за европейска литература на английски език.