Медицинска сестра с достоен пример: Остана в България и създаде кардиологично сестринство
Секция: Здраве
03 Юли 2024 06:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медицинска сестра с достоен пример: Остана в България и създаде кардиологично сестринство Мария Георгиева е финалист за BALKAN MEDICAL AWARDS 2024

/КРОСС/ Младият медик Мария Георгиева реализира амбулаторен кабинет по сърдечна недостатъчност, с който постави теоретичните и клинични основи на кардиологичното сестринство в България, а с това спечели и високите оценки на журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024.  Организатори на престижния форум са Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.

Превенцията е най-доброто лечение - това е мотото на церемонията, която ще се състои на 05.07.2024 г. в Hyatt Regency Sofia.

Мария Георгиева създаде модел на сестринска грижа за проследяване на пациенти с хронична сърдечна недостатъчност (ХСН), който показа отлични постижения в клиничните и психологични резултати на пациентите, както и подобрение в качеството и продължителността на живота им. Научните й интереси са насочени към клиничните аспекти на сестрински грижи, към съвременните достижения на практиката в областта на кардиологичната грижа.

Придобитата квалификация, желанието и отдадеността са причина да бъде хоноруван преподавател по учебната дисциплина „Клинична практика" на студенти по специалност „Медицинска сестра". Качествата й на преподавател са високо ценени, както от студентите, така и от ръководството на катедрата по здравни грижи.

През 2023 г. успешно защити дисертационен труд на тема "Здравно благополучие и психологическа подкрепа при пациенти със сърдечна недостатъчност" по докторска програма „Управление на здравните грижи " във Факултет по обществено здравеопазване на МУ - Варна.

През 2023 г. се обучава в Института по сърдечни болести на Университетската болница във Вроцлав ръководени от проф. Ухманович - Директор на Европейския изследователски център на медицинските сестри. След положен изпит в Института по Сърдечни болести- Вроцлав получи сертификат, с което стана първата медицинска сестра по сърдечна недостатъчност в България. Създаде отлични колегиални взаимоотношения за бъдещи международни проекти и сътрудничество.

Мария Георгиева  завършва бакалавърска програма към МУ- Варна по специалност "Здравни грижи" през 2008 г. През 2010 г. се дипломира, като магистър по управление на здравни грижи в същия университет.

Професионалната и кариера започва от интензивна клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Марина", година по-късно продължава, като медицинска сестра в неинвазивна кардиология на университетската болница. От 2017 г. и до момента е старша медицинска сестра в същата клиника.

Участва в множество научни форуми, обучения, семинари и конгреси в областта на кардиологичното сестринство, както в България, така и в Европа. Член е на БАПЗГ, Европейската асоциация на кардиологичните медицински сестри и свързаните с тях професии (ACNAP), както и в Българското кардиологично дружество.

Партньори на събитието са: Националната пациентска организация, Центърът за защита правата в здравеопазването, Националното Сдружение на общопрактикуващите лекари, Националното сдружение на частните болници, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и други.