Планът за преструктуриране на „Български пощи" е одобрен от Европейската комисия
Секция: ИКОНОМИКА
03 Юли 2024 19:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Планът за преструктуриране на „Български пощи" е одобрен от Европейската комисия Дружеството започва спиране на неефективните дейности

/КРОСС/ Европейската комисия одобри Плана за преструктуриране на „Български пощи" ЕАД. Подготовката на документа и неговото одобрение от ЕК бе условие, за да може пощенският оператор да получи спешна финансова подкрепа в размер на 50 млн. лева.

„Одобрението е оценка за работата на съвместния екип на Министерството на транспорта и съобщенията и „Български пощи", който в продължение на година работи в постоянна комуникация с Европейската комисия", коментира министър Георги Гвоздейков. По думите му най-важните стъпки сега са дружеството да започне преструктуриране и спиране на неефективните дейности, за да се постигне дългосрочното му оздравяване.

С одобряването на Плана сумата, която държавата предостави като заем на Български пощи, ще се преобразува в собствен капитал. По този начин те ще излязат от досегашния си статут на предприятие в затруднено положение. След спазване на установените законови процедури в областта на държавните помощи, дружеството ще има възможност да получава в пълен размер компенсацията от държавния бюджет за универсалната пощенска услуга и за изплащането на пенсии чрез пощенски станции.

Това е първият план за оздравяване на дружество в съобщителния сектор, който Европейската комисия разглежда. Той ще се изпълнява за период от 3 години.