Русия е обхваната от гореща вълна, като в Москва е счупен рекорд от 1917 г.
Секция: Русия
04 Юли 2024 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия е обхваната от гореща вълна, като в Москва е счупен рекорд от 1917 г.

/КРОСС/ Русия е обхваната от едни от най-големите горещини от повече от един век, като в Москва днес бе счупен рекорд от 1917 г. Температурите в редица градове в най-голямата по територия държава в света надхвърлиха 35 градуса по Целзий, предаде Ройтерс.

В Москва, където температурите могат да паднат до минус 40 градуса по Целзий през зимата, живакът се покачи до 32,7 градуса по Целзий на 3 юли, с което беше подобрен рекордът от 1917 г. за този ден с половин градус, съобщи метеорологичният център ФОБОС.

Рекорди бяха счупени от тихоокеанското крайбрежие на Русия и Сибир до европейските части на Русия, съобщиха от ФОБОС.

Горещото време предизвика рязко нарастване на търсенето на климатици и вентилатори, а московчани погълнаха рекордни количества сладолед и студени напитки. Вода се раздаваше на пътниците в метрото и в много влакове.

Кметът на Москва Сергей Собянин призова жителите на метрополиса, чието население е доста над 20 милиона души, да вземат предпазни мерки и да избягват излизането навън в най-горещите часове на деня.

"През деня температурата на въздуха ще надхвърли климатичната норма и отново ще се повиши над 30 градуса", каза Собянин.

Той каза, че за утре се прогнозират гръмотевични бури и има възможност за градушка.