Проф. Георги Рачев: Чака ни горещо, задушно време, с много слънце и много суша
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юли 2024 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Рачев: Чака ни горещо, задушно време, с много слънце и много суша

/КРОСС/ Чака ни топло, следобедите горещо, задушно време, с много слънце и много суша. Поне десет дни ни очаква много топло време. А горещините ще се отразят сериозно на по-възрастните, трябва да внимават. За децата също не е добре да бъдат навън. Дехидратацията при тях настъпва много бързо. Това каза в BTV „Тази сутрин" проф. Георги Рачев. По думите му през уикенда у нас и през следващите дни е възможно да се заоблачи, но е малко вероятно.

По-скоро и през следващата седмица ще е много горещо. Говорим за температури от 35 до 40 градуса, допълни проф. Рачев.

Навсякъде в Европа е топло. Но на Балканите ще остане ужасно горещо поне до 17 юли. В Западна Европа е възможно да се запази малко по-хладно, обясни той.

В България валежи ще липсват с изключение на Рило-Родопския масив, където в сряда и четвъртък може да превали. Засушаването продължава в екстремни стойности. Окръг Одрин призова България да отпусне малко вода в Марица, защото реката е пресъхнала. Все още има вода в язовирите, уточни климатологът.

Според него от днес започва ударното затопляне навсякъде в България, включително и в София.

В столицата температурите ще са около 33 - 35 градуса. В Пловдив яйцата ще ги пържат на асфалта в следобедните часове. На морето ще стане опасно, защото на плажа можеш да изгориш и под чадъра, защото от пясъка се отразява слънчевата светлина. Температурата на морската вода е 25 - 26 градуса, ще става и по-висока. В Златни пясъци от понеделник се очакват над 30 градуса. Много сериозна топлина, добави професор Рачев и апелира хората да бъдат внимателни и да избягват стоенето навън в следобедните часове на деня, когато е най-горещо.