Костадинов: Държавата няма да бъде жертва на амбициите на ДПС да я управлява
Секция: Интервюта
05 Юли 2024 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костадинов: Държавата няма да бъде жертва на амбициите на ДПС да я управлява

/КРОСС/ В момента в Народното събрание се провежда изслушване на служебния министър-председател. По време на дебатите по изслушването бяха споменати областните управители и провеждащата се чистка от страна на Пеевски в ДПС.

"Възраждане" категорично се противопоставя на това държавата да става жертва на амбициите на Пеевски да я контролира. Областните управители имат ключова роля в организирането на изборния процес и тази позиция, независимо от кого се изпълнява, не може да бъде заложник на нечии партийни интереси и стремеж да овладее и да управлява България.

Припомняме, че достъпът до държава власт, предоставен от негласуващите български граждани на ДПС , е заплаха за националната сигурност на страната ни, тъй като това не е партия, а етнополитическа мафия, създадена противоконституционно.

"Въпросът е свързан с общата политика на правителството, която последните 10 дни показва много тясна свързаност с втората политическа сила в парламента, която към момента е ДПС. Никой не оспорва правото Ви, господин министър-председател, да правите кадрови промени в администрацията, включително и в областните управи. Само че последните по-малко от 10 дни Вие направихте 11 рокади, всъщност повече от 11, защото назначихте 11 областни управители.

Отделно от това назначихте и горе-долу почти същия брой заместник областни управители. Прави впечатление обаче едно парцелиране на държавата в този случай, защото поне за пет от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски. Не на ДПС, а на Пеевски. Очевидно е, че на него лично не са му верни. Същото нещо важи и за заместник областните управители.

Въпросите тук са два: Или Вие сте решил самостоятелно като министър-председател да подарите на Пеевски пет областни управители и горе-долу толкова заместник областни управители. Или той има някакво влияние върху Вас или Вие имате зависимост от него, в резултат на което правите това, което той Ви каже. Това са двата възможни варианта.

Аз искам да ми отговорите, защото с оглед на това, което се случва в момента в ДПС, разпадът и вътрешният конфликт в тази парламентарна група. Това, което Вие правите в момента поставя под заплаха националната сигурност на България и създава много сериозни опасения за наличието на взаимозависими връзки които нямат нищо общо с правилата, по които работи парламентарната демокрация. Въпросът ми към Вас е кое от двете неща е вярното? Това Ваше решение е суверенно, на което Вие имате право по Конституция и съгласно правомощията, които са Ви дадени? Или имате връзки и зависимости с Пеевски?", каза Костадин Костадинов, председател на "Възраждане" и на парламентарната група на "Възраждане" от трибуната на Народното събрание.