Йордан Божилов: Категорично не може да се говори за изпращане на български войски в Украйна
Секция: Коментари
05 Юли 2024 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йордан Божилов: Категорично не може да се говори за изпращане на български войски в Украйна

/КРОСС/ Категорично не може да се говори за изпращане на български войски в Украйна. Има отделна процедура, ако някога бъде поставен въпросът за това. В момента обаче никой не е говорил за това като за хипотеза. Това заяви в студиото на "Твоят ден" Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната.

"През 2022 г. НАТО прие стратегическа концепция, в която изрично е казано, че Русия е директна заплаха за териториалната цялост на алианса. Сега се изграждат отбранителни планове. На срещата във Вашингтон НАТО ще приеме декларация, която представлява определени анализи и насоки за развитието. Там има позиции, които се договарят и преосмислят. Подпомагането на Украйна се счита за най-добрият начин НАТО да се защити. Важно е и как алиансът си сътрудничи с партньорите в Азия", коментира той.

По думите му Радев е щял да представи различна от своята позиция на Срещата на върха във Вашингтон - тази на МС. "Не трябва да гледаме на войната в Украйна като на битка само между два народа, защото Русия има много по-големи амбиции", заяви Божилов.